Wpis z mikrobloga

Jak w #davinciresolve zunifikować sobie system współrzędnych, gdy tworząc Fusion Composition dodaję kilka png jako MediaIn, ale każdy ma inną rozdzielczość?
Bo teraz dla każdego takiego MediaIn gdy dodam np. węzeł Transfer to jego koordynaty są relatywne względem jego rozdzielczości, a nie rozdzielczości całego projektu.
Innymi słowy, chcę by dodając kilka obrazków png ich współrzędne Center w node Transfer były absolutne względem wielkości projektu, czyli X=0 Y=0 będzie oznaczało dla każdego lewy dolny róg ekranu, a nie lewy dolny róg względem ich rozdzielczości.

Gdzieś wyczytałem, że po każdym takim MediaIn dodać węzły Crop i zaraz za nim Resize i odpowiednio ustawić Keep Centered w Crop oraz Keep Frame Aspect w Resize.
I to działa, ale nie wiem czy nie jest strzelaniem z armaty do wróbla oraz chyba nieźle to przymula program przy kilkunastu takich MediaIn.

#davinci
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chyba nie do końca rozumiem co chcesz uzyskać, ogólnie w większości programów jest system znormalizowany (załącznik). Wyślij może zrzut ekranu z tym co masz jeśli możesz.
Czasem potrzebuję dla text+ zrobić, ze lewy górny róg to 0x0, a dolny prawy to max wartości, czyli rozdzielczość.
Wtedy robię expression

Point(X/Background1.Width, 1-(Y/Background1.Height))
Btw, w fusion composition zawsze daję Background (alpha=0) jako pierwszy node, a później merge dla każdego innego obiektu. Dla wszystkich mediów robię
belu_p - Chyba nie do końca rozumiem co chcesz uzyskać, ogólnie w większości programó...

źródło: file

Pobierz
  • Odpowiedz
Nie mam pomysłu tak na szybko, ale skoro działą z tym cropem itd to rób tak. Jak robi się bałagan to możesz grupował node'y. Uwierz mi, że kilkanaście node'ów to dopiero początek.
  • Odpowiedz