Wpis z mikrobloga

✨️ Sekret polskiej gospodarki: Jak zagraniczne produkty wygrywają z krajowymi?
Sekret sukcesu polskiej gospodarki? Wyr*ac glupiego klienta bez mydła.

Robię sobie ostatnio zakupy w jednej z sieci handlowych, w której można znaleźć wiele fajnych, mało znanych produktów spożywczych z zagranicy. Nie podam nazwy, bo nie chce być posadzony o reklamę, ale jest to mało popularna sieć w Polsce.

Kupiłem tam ostatnio konfiturę z Grecji, która była chyba jedna z najlepszych konfitur sklepowych jakie jadłem. Praktycznie same owoce, mało cukru, ekstra skład. No normalnie moja s.p. babcia robila taka konfiture. Za naprawdę duzy słoik 450 g zapłaciłem jakies smieszne pieniądze ok. 7 zł. A teraz idźcie sobie do Biedry czy innej stonki i zobaczcie ile kosztuje malutenki słoiczek konfitury naszego polskiego czempiona Łowicza, w której właściwie polowa to cukier, zageszczacze, stabilizatory, a gdyby na etykiecie nie bylo ilustracji to nie wiedzielibyscie z jakich owocow to zrobili.

Jak to jest, że Polakom wciska się byle go*no w cenie złota, a za granicą potrafia zrobić produkt de facto premium, chociaz w zaden sposob nie reklamowanym tak, wyeksportować i jeszcze na tym zarobić nie wyciskając klienta jak cytryny? Dodam, że nie pierwszy raz spotykam się z sytuacja, kiedy zagraniczne zarcie jest 10x lepsze od polskiego i jeszcze tańsze.

#gospodarka #ekonomia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Na mnie te oznaczenia "Dobre bo polskie" czy inne flagi na etykiecie działają wręcz jak ostrzeżenie że w środku będzie sól drogowa, zawyżona cena i zaniżona jakość albo inna wyjebka na chińskim produkcie w polskim opakowaniu.
  • Odpowiedz