Wpis z mikrobloga

@2Girls_1Cup: pewnie mylisz kometę Halleya z kometą Hale-Boppa. W każdym razie tamta była ewenementem ¯\(ツ)/¯ No i w tamtych czasach niebo było dużo ciemniejsze niż obecnie.

Chociaż w zeszłym roku mieliśmy Tsuchinshan–ATLAS i też była niezła. Mimo księżyca w pełni i bycia w centrum dużego miasta można była widoczna gołym okiem.
Antybristler - @2Girls_1Cup: pewnie mylisz kometę Halleya z kometą Hale-Boppa. W każd...

źródło: IMG_20241016_191834

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@koniolizator: to musiala byc arcy slaba albo niszowa. Bo podnoszac glowe tą w 86 widziales ja jak na dloni bez przyrzadow, i innej optyki. Sero jestesmy tak zasyfieni swiatlem? Byla w polsce powodz stulecia w 96 i serio nie pamietam wydarzen na niebie wq tym czasie a pamietal bym je bardziej niz w 86...
  • Odpowiedz
@2Girls_1Cup: Astronomia vs. pamięć:

Halley (1985–86): dość słaba; w Polsce z miast zwykle nie robiła wielkiego wrażenia.

Hyakutake (1996) i Hale–Bopp (1997): wyjątkowo jasne; Hale–Bopp była widoczna „dzień w dzień” przez wiele tygodni.
Wiele osób retroaktywnie nazywa każdą „wielką” kometę „Halleya”
  • Odpowiedz
  • 1
Chłopie ale ty zyles w tamtym czasie czy mi teraz rególki cytujesz jako milenials albo inny potwarz? xD

Rok 1986 byl szczegolny pod dwoma wzgledami. W Polsce byla widziana kometa Haleya gołym okiem czy to akceptujesz czy nie, dodatkowo nalozyla sie na to eksplozja reaktora w Czarnobylu i radioaktywna chmura która przeszla przez Polskę podczas gdy kometa nadal była widzialna na niebie...
  • Odpowiedz
  • 0
@Rancor: odpowiadanie pytaniem na pytanie jest niegrzeczne, ale mozesz byc tego nie swiadom bo pochodzisz zwyczajnie z nizszej klasy to po pierwsze. Tak widzialem na wlasne oczy. Ale nie bylo wtedy tiktoka zeby udowodnic takimi beciakom jak ty xD.
  • Odpowiedz
bo pochodzisz zwyczajnie z nizszej klasy to po pierwsze

@2Girls_1Cup: Niewątpliwie jeżeli człowiek ma większą wiedzę o kometach to w twoim mniemaniu jest z "gorszego sortu". Dlaczego? Nie wiem, choć się domyślam...

Tak widzialem na wlasne
  • Odpowiedz
Chociaż w zeszłym roku mieliśmy Tsuchinshan–ATLAS i też była niezła. Mimo księżyca w pełni i bycia w centrum dużego miasta można była widoczna gołym okiem.

@Antybristler: to ta sucz co była tak zajebiście nisko nad horyzontem? Parę razy próbowałem je zobaczyć i guzik. W gwiazdozbiorze panny zdaje się.
  • Odpowiedz