Wpis z mikrobloga

@Metronom: zależy jak se zdefiniujesz bo niektórzy myślą że to wiara w brak czegoś

@penkroff: W sumie Twierdzą a zapytani o dowody mówią że nie mają... jak inaczej nazwać te twierdzenia jak wiarą :]
  • Odpowiedz
W sumie Twierdzą a zapytani o dowody mówią że nie mają... jak inaczej nazwać te twierdzenia jak wiarą :]

@noHuman: Ale co twierdzą i kto w sumie?

Jeśli mówisz o ateistach i istnieniu boga, to ja trafiam głównie na takich, którzy twierdzą, że nie uwierzyli w boga, bo brak jest przekonujących argumentów za jego istnieniem. Gdzie tu jest miejsce na wiarę w cokolwiek?
  • Odpowiedz
@Metronom nie wierzę w bogów i nie zaprząta mi to głowy. Ogólnie można powiedzieć że mam to gdzieś. Teologię wyśmiewam do zasady.
  • Odpowiedz
ja trafiam głównie na takich, którzy twierdzą, że nie uwierzyli w boga, bo brak jest przekonujących argumentów za jego istnieniem. Gdzie tu jest miejsce na wiarę w cokolwiek?

@kubako: Generalnie osoby które nie wierzą w ten sposób nazywają siebie agnostykami, wiem że nie do końca poprawnie. Ateiści generalnie rozpoznali sprawę negatywnie i wrzucili Boga/bogów do tego samego zbioru obiektów co krasnoludki, demony japońskie i szaraków, czyli worka 'bajki' ¯\(ツ)/¯
Wręcz
  • Odpowiedz
Generalnie osoby które nie wierzą w ten sposób nazywają siebie agnostykami,

@noHuman: Cóż, można się nazywać dowolnie, ale jeśli się nad tym zastanowić, to jest po prostu bezsensowne określenie. Polecam ten krótki filmik, tutaj jest problem w bardzo jasny sposób przedstawiony w dosłownie kilkadziesiąt sekund.
https://www.youtube.com/shorts/9E44Hbaym_s

Ateiści generalnie rozpoznali sprawę negatywnie i wrzucili Boga/bogów do tego samego zbioru obiektów co krasnoludki, demony japońskie i szaraków, czyli worka
  • Odpowiedz
A co to jest wiara? Tak byś to określił?

@kubako: "przekonanie co do prawdziwości lub fałszywości danego twierdzenia bez dowodów"

To ateizm nie pasuje, bo ateizm to brak przekonania, że bóg jest istnieje, a nie przekonanie, że nie istnieje.

Jakoś w większości przypadków wygląda jak 'przekonanie' że nie istnieje. ludzie nie przekonani do istnienia boga preferują nazwę agnostycyzm choć formalnie oznacza ona chyba przekonanie do niepoznawalności prawdy na ten
  • Odpowiedz
@Metronom: tak, w ateizmie wierzy się, że po śmieci nie ma nic. Czyli w nieskończoność będziemy nieświadomi i nas nie będzie.
Ale też tam występuje wiara w inne rzeczy.

Po za tym typowi ateiści wierzą w wiele zabobonów jak typowi katolicy.
  • Odpowiedz
"wierzę że Boga niema"

@noHuman: taka postawa to oczywiście wiara - wynika to z samego brzmienia tego zdania.

Natomiast "wierzę, że boga nie ma" i "nie wierzę, że bóg jest" to nie są tożsame zdania, lecz zawierają znaczącą różnicę.
Już to kiedyś tłumaczyłem na podstawie woreczka z kamieniami. Masz woreczek pełen kamieni, lecz nie wiadomo ile ich tam jest dokładnie. Istnieją tylko dwie możliwości - jest tam parzysta liczba kamieni lub
  • Odpowiedz
to z pewnością o takiej osobie nie można powiedzieć, że wierzy w boga, bo osoba wierząca nie ma wątpliwości, jest przekonana.

@kubako: To się stanowczo nie zgadzam, to dość rażące stwierdzenie ale potrzebuję chwili żeby jasno sformować o co mi chodzi :/

Tak czy inaczej dla mnie to już jest cały ten tema ograny na 100 sposobów.

A i tak nie dogadaliśmy się co do podstawowych pojęć ateizmu, nie wiary
  • Odpowiedz
To się stanowczo nie zgadzam, to dość rażące stwierdzenie ale potrzebuję chwili żeby jasno sformować o co mi chodzi :/

@noHuman: cóż, może jak to drugi raz czytam to rzeczywiście zabrzmiało to dość radykalnie. Nie chodziło mi oczywiście, że osoba wierząca to taka pozbawiona wątpliwości. No ale jest to osoba stojąca po stronie akceptacji pewnych określonych cech boga.

Najprościej było by opracować wspólne pojęcia
  • Odpowiedz