Olympus OM System jest zajebisty i nawet nie próbujcie mnie przekonać, że jest inaczej. Jak wsiąkliście w M42, to wyjdźcie ze swojej strefy komfortu, bo gdzieś tam czeka na was lepszy świat. ( ͡°͜ʖ͡°)
@Radysh: Czy ja wiem? Jedni zbierają puszki po piwie, inni magnesy na lodówkę, jeszcze inni samochody sportowe, a ja obiektywy. W dodatku mam już to, co chciałem mieć, więc teraz musi być coś naprawdę ciekawego, żebym się schylił na pchlim targu, czy gdzieś tam.
@teh_m: jak sie jest ciekawym i technicznie zmotywowanym amatorem fotografii, to i z paczki po zapałkach zrobisz świetne zdjęcia, camera obscura tzw. aparaty za kilkanaście koła, statywy, gimbale, a zdjęcia nieciekawe i wraz do obróbki, wody to i z jeziora można się napić
@teh_m: no fajny fajny. Ja już za dużo w M42 zainwestowałem, nie ma odwrotu ( ͡°͜ʖ͡°) nie mam już gdzie trzymać nowego sprzętu, a starego mi szkoda sprzedawać, zwłaszcza że mam kilka mint egzemplarzy. A jeszcze do tego cierpię na chorobę kupowania złomu, naprawiania i zastanawiania się "wyjdzie czy nie wyjdzie" xd
@teh_m: też mam OM ( ͡°͜ʖ͡°) nieśmiertelny OM-1N, miałem do niego nawet taki motor ale się pozbyłem. Ogólnie super system tylko drogi ( ͡°͜ʖ͡°) I trzeba się zaopatrzyć w regulator napięcia do bateryjki swiatlomierza, znajomy mi wydrukował w 3D adapter i jest legancko
@teh_m: OM jest spoko, nawet bardzo, ale jednak wolę Pentaxa, zwłaszcza LX chociaż OM jest mile mały (korpusów M Pentaxa nigdy nie miałem). M42 jest przereklamowany, tutaj się nawet zgodę będąc właścicielem Spotmatica i kupy różnych sowieckich wynalazków.
@teh_m: ja jestem fanem praktic serii bc i obiektywów PB. Co prawda obiektywów nie ma za dużo, ale dodatków jest trochę. Sam polowałem przez długi czas na winder i parę lat temu udało mi się kupić. Dodatkowo doceniam niezawodność i automatyczny dobór czasu od 40 s do 1/1000 s. A i ceny są bardzo przyjemne :).
#fotografia #fotografiaanalogowa
źródło: DSC01846
Pobierzaparaty za kilkanaście koła, statywy, gimbale, a zdjęcia nieciekawe i wraz do obróbki, wody to i z jeziora można się napić
Tutaj projekt z którego mi to zrobił https://www.thingiverse.com/thing:4368708
@Dolan: Ja mam OM-10 - działa na zwykłych, dostępnych dzisiaj bez problemu LR-44.