Wpis z mikrobloga

#raspberrypi warto jeszcze bawić się w raspeberry pi 5 patrząc na aktualne ceny? czy może lepiej kupić np. z ali jakiegoś mini pc, full wipe i działać dalej z tym samemu? mam stary ssd i nvme i kusi mnie home lab postawić cenowo tak do 500 ziko chciałbym się zamknąć

ewentualnie może macie jakieś inne propozycje sprawdzone i polecacie?

#informatyka #komputery
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adamssson: właśnie może powinienem dopisać, że chce postawić kilka vm żeby pobawić się w HA, pouczyć k8s i inne rzeczy z devops związane bo do pracy mi się przyda, a na własnym kompie nie chce mi się bawić w vm i pieprzyć z dual boot bo mnie to tylko w-------o XD, a tak to bym jakieś dashboardy sobie porobił i wystawił po localu
  • Odpowiedz
@adamssson: właśnie może powinienem dopisać, że chce postawić kilka vm żeby pobawić się w HA, pouczyć k8s i inne rzeczy z devops związane bo do pracy mi się przyda, a na własnym kompie nie chce mi się bawić w vm i pieprzyć z dual boot bo mnie to tylko w-------o XD, a tak to bym jakieś dashboardy sobie porobił i wystawił po localu

@Damian_prosze_cie: kup jakiś mały tani
  • Odpowiedz
@Damian_prosze_cie: ja uzywam ich do sterowania maszynami, myśle że są to znacznie prostsze tematy od Twoich, dlatego 4ka w zupełności mi wystarcza.
Dla mnie koszty są ważne bo bawie się wysokimi napieciami i wystarczy że coś zaiskrzy i w RPI pada procesor (są strasznie wrażliwe na EMP - fale elektromagnetyczną jakie wywołuje iskrzenie)
  • Odpowiedz
@Damian_prosze_cie ale co ty z tym chcesz robić. To jest najważniejsze pytanie.

rPi5 nie ma wiele sensu
RPi4 i starsze maiły spory sens, bo były (kiedyś) tanie, a łączyły prostotę oprogramowania z dostępnym sprzętowym GPIO do podłączania swojegonspecyficznego sprzętu, oraz wysokiej abstrakcji hardware i software dostępne out of the box I już oprogranowanego (de/kodowanie wideo, ethernet, USB, internet ITP sprawy).

W dzisiejszych czasach .. proste sprawy z gpio załatwia ESP za
  • Odpowiedz
@Damian_prosze_cie Intel n100 czy n150, z 2 lub więcej sieciowej, nawet 2.5Gbit, można dostać nawet poniżej 400zl. A zjada to cały karton rPI5 na śniadanie, pobierając mniej prądu, mając normalne interfejsy, normalne x86, i pierdylion możliwości.
  • Odpowiedz