Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MYexodus: Dlaczego wstydzisz się wołać autora wpisu? Wstawiasz screena ale boisz się zawołać?

Nigdy nie umniejszałem zbrodni ani hitlerowskich ani stalinowskich. Sowietów nienawidzę od dziecka. Przed Ukraińcami uciekała moja babcia z ledwo narodzonym dzieckiem (wujkiem) po ostrzeżeniu od dobrych Ukraińców (tacy też byli) ale w moim domu o Ukraińcach albo się nie mówiło wcale albo nigdy dobrze. To zawsze była bolesna historia i wywarła dość bolesne piętno na naszą rodzine.
  • Odpowiedz
Serio uważasz, że strzelanie do randoma i rozcinanie siekierą własnego sąsiada to jest dokładnie to samo?

@falden: Niezupełnie to tak było. Oni organizowali grupy chłopskie odpowiednio zindoktrynowane lub zastraszone i posyłali takich do mordów w innych wsiach. Raczej nie dochodziło do mordów na bezpośrednich sąsiadach, co innego zajmowanie majątków, ale to było powszechne wszędzie.
  • Odpowiedz
To cię stało na Wołyniu było niewyobrażalnym ludobójstwem

@yale: Czystką etniczną. To wynika z rozkazów, które przy okazji jasno wskazują na to, że akcja była zaplanowana i zorganizowana przez czoło UPA. Żeby nie było, czystka czy ludobójstwo tutaj zmienia nic. Ludobójstwo można dokonać bezkrwawo, a brutalna zbrodnia to brutalna zbrodnia.

Pojedyncze pozwolenie na ekshumacje nastąpiło po wycofaniu się Trumpa z pomocy Ukrainie.

Bez kontekstu dlaczego nie ma ekshumacji i dlaczego wyszły akurat
  • Odpowiedz
Jeszcze brakło tych co regularnie pisza, że w Katyniu to nie Rosjanie zabijali, ale Zydzi, bo Rosjanie nigdy by czegoś takiego nie zrobili aby zabijać Słowian.
  • Odpowiedz
Pokaż mi przypadki mordu ludności polskiej przez ludność czeską, słowacką, węgierską, niemiecką czy rosyjską?

@yale: To chybiony argument. Stosujac analogiczny łatwo dojsc do wniosku ,że Polacy byli gorsi od Niemców, bo Polacy dokonywali masowych mordów na Żydach z udizalem cywilów, a u Niemców robili to mundurowi czyli wg Ciebie naród niemiecki jest czystszy niż polski.
Tyle, że to wynikało z pełnej władzy Niemiec (a takze sowietów) nad danymi terenami ludnoscia
  • Odpowiedz
Stosujac analogiczny łatwo dojsc do wniosku ,że Polacy byli gorsi od Niemców, bo Polacy dokonywali masowych mordów na Żydach z udizalem cywilów, a u Niemców robili to mundurowi czyli wg Ciebie naród niemiecki jest czystszy niż polski.

@szurszur: Polacy dokonywali masowo mordów na Żydach? Nie zagalopowałeś się zbytnio?!
  • Odpowiedz
@MYexodus: W którym miejscu falden wybiela zbrodnie niemieckie i rosyjskie? Stwierdza fakt, że Wołyń miał bardziej oddolny charakter rzezi. Dodatkowo był to wybitnie brutalny akt i wpisywał się w politykę terroru wobec mniejszości. Część zostanie wybita a reszta ucieknie ze strachu przed podobnym losem.

Wołyń będzie grzanym tematem z wielu powodów. Mam je wymienić?
  • Odpowiedz