Wpis z mikrobloga

@Naza_Dzikowski Chłopie, jak ci kościół potrzebny do tego, żeby wiedzieć co jest dobre, a co złe i kościół ci jest potrzebny, żeby być moralnym, to musisz być niezłym zwyrolem.
Mam nadzieję, że nikogo nie zabiłeś w czasie, jak do kościoła nie chodziłeś. Bo wtedy nie wiedziałeś co dobre, a co złe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
dla mnie poczucie sensu, kierunek zasad moralnych, rozróżnienia co jest dobre a co złe.

@Naza_Dzikowski: xxDDDD rany ludzie, nie wiem czy to troll, ale najgorsze jest to, żę tacy ludzie istnieją i jak ktoś im w magicznej książce nie powie "nie zabijaj" to bedą uważać, że zabijanie jest dobre
  • Odpowiedz
a sami uważacie że zestaw zasad moralnych dziedziczymy genetycznie xD?

@mazaken: Biorąc pod uwagę zaburzenia jak psychopatia, to można uznać, że są. Ale ogólnie to zasady moralne tworzy społeczeństwo. Jak potrzebujesz głosu w głowie, by ci mówił co jest dobre / moralne, to niezła schizofrenia xD

Ej boge, daj mi znak czy wolno srać do paczkomatu.
  • Odpowiedz
@GrammarNazi @niochland Ładnie potraficie wszystko spłycić. Jeśli ludzie w życiu błądzą, a wiara pozwala im trzymać się zasad i znaleźć sens w życiu to co jest dla Was w tym takiego zabawnego? Rozumiem, że Wy jesteście super racjonalni i rozkminiliscie tą naszą banalną egzystencję.
  • Odpowiedz
@GrammarNazi: @Hrjk @Foxing Wiele zasad moralnych, którymi się dzisiaj społeczeństwo kieruje, ma swoje początki w religii. Religia u podstaw ma zbiór wzniosłych ideałów - jest tam miłość, prawda, szeroko pojmowane piękno, sprawiedliwość, miłosierdzie. W moralności niekoniecznie musi chodzić o to czego nie robić, równie dobrze można się nią kierować przy decydowaniu jak na pewne rzeczy reagować i jak postępować na co dzień. Spójrzcie to na to z drugiej
  • Odpowiedz
@puddin: czyli przed spisaniem bibli ok. VI n.e. miłości i moralności nie było? U tubylców w Amerykach nim przybyli Hiszpanie też nie było?

Ta moralność w stylu zabijania dzieci, własnego syna dla widzimisię Boga?
  • Odpowiedz
@ostatni_login: Przecież przed biblią też była religia. To, że wyglądała inaczej niż dziś nie znaczy, że nie była religią. Rdzenni Amerykanie wierzyli w nadprzyrodzone siły, a szamani mówili im co robić żeby nie rozgniewać duchów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Poza tym nigdzie nie napisałam, że moralność wynika wyłącznie z religii. Jedynie, że wiele zasad moralnych ma swoje źródło w religii. Nie wspomniałam też, że mam na
  • Odpowiedz
@Hrjk: Postrzegasz religię przez pryzmat instytucji religijnych. Oceniasz ją na podstawie działań ludzi, którzy wykorzystują cudze potrzeby duchowe. Masz rację, liczni "przedstawiciele" Boga od lat wykorzystują go dla własnych interesów i głównie szkodzą. No tylko Bóg i wiara w niego to nie to samo co kościoł i jego rządza władzy, wraz z szeregiem nakazów i zakazów. To, że się kościół bawi w politykę i nie działa zgodnie ze swoimi własnymi
  • Odpowiedz