Wpis z mikrobloga

#komputery #serwispc #laptopy

Jakiś czas temu w moim HP Pavilion dv5 zaczęła pękać taśma, więc poleciałem do serwisu, gostek wymienił i wszystko śmigała elegancko. Ostatnio zaczęło mi gasnąć podświetlanie ekranu, więc zakładam, że coś jest nie tak ze świetlówka. Moje pytanie do Was Miraski, czy samemu da radę jakoś zajrzeć do środka i w dość łatwy sposób wymienić/naprawić świetlówkę, czy lepiej zanieść komputer do serwisu?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KszyhoDobryWariat: a jak świetlówka, to też dasz radę o ile nie masz dwóch lewych rąk. pół godzinki i zrobione, tylko trzeba uważać bo cienka jak włos prawie jest więc jak nie masz dostępu szybkiego do świetlówek a będziesz zamawiał z sieci, to proponuje od razu kupić zapasową ;)
  • Odpowiedz
@stawros35: Nie no, ręce mam w miarę sprawne i ogarniam trochę majsterkowanie/elektornikę. I taki jeszcze mały szczegół - jak w odpowiednim miejscu przycisnę klapę, albo w odpowiedni sposób ją wygnę, to podświetlenie działa normalnie do momentu, aż nie puszcze tej klapy. Jak myślicie, to raczej wina jakiejś wadliwej świetlówki czy właśnie taśmy? A może jeszcze coś innego?
  • Odpowiedz
@KszyhoDobryWariat: w takiej sytuacji raczej nie świetlówka, ona by konsekwentnie nie dawała cały czas podświetlenia bo wiadomo, że albo działa albo nie. ja bym na twoim miejscu trochę go rozebrał i sprawdził z bliska, być może coś gdzieś się wypina albo gdzieś traci styk.
  • Odpowiedz