Wpis z mikrobloga

@KaczorekPehapowiec: Rośnie jak na drożdżach. Vibe coding. Coraz więcej widzę "skończyłem już aplikację tylko nagle wysyłam 20 tysięcy mejli dziennie przy 3 użytkownikach, ktoś coś?" ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

+ moja niepotwierdzona wróżba jest taka, że gigantyczna dostępność taniego sprzętu, chęć odzyskania kontroli nad własnymi danymi/uniezależnienia od korpo, wraz z coraz
  • Odpowiedz
Jeżeli chodzi o cybersecurity, to firmy ostatnio zwracają na to większą uwagę, ale jednocześnie coraz więcej jest dobrych automatycznych narzędzi. Często jest jakiś super duper senior, który ma do pomocy kilkanaście osób i czasem nawet wsparcie dostawców usług, z których firma korzysta typu microsoft itp. Może być ciężko wbić, ale to tylko moje bierdolenie i obserwacje z trochę dalszej perspektywy, bo ja jestem bardziej związany z data, niż z cybersec.
  • Odpowiedz
@KaczorekPehapowiec: nie uwierzysz - ale to zależy od tego co umiesz. Jeśli masz jakąś specjalizację i zapal to jest fajnie. Ale jeśli chcesz hakowac webappki, robić osint i socjotechniczne salta to nie liczyłbym na zbyt wiele.

Jeśli jesteś pehapowcem, to bądź gotów na to, że to pomoże ci tylko wziąć rozbieg.

Nie daj się tylko naciągnąć na czarodziejskie kursy od zera.
  • Odpowiedz