Wpis z mikrobloga

Powie mi ktoś kogo stać na takie chaty? ( ͡° ʖ̯ ͡°) Patrzę potem a ludzie np w urzędach pracują a on kierowca tira
jmuhha - Powie mi ktoś kogo stać na takie chaty? ( ͡° ʖ̯ ͡°) Patrzę potem a ludzie np...

źródło: 1000017152

Pobierz
  • 68
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha: Ładna trawka- pewnie posadzona z rolek, nawadniane z systemu wkopanego no i kosiarka automatyczna.
A do domków no to kiedyś to takie parterówki były tanie. Od covidka wywaliło. Pewnie stan developerski to idzie samemu wybudować do 350k pln. Jak się bierze firmy to podejrzewam jakieś 600k cebulionów.
  • Odpowiedz
@jmuhha: odpowiadam- spadkobierców, dostajesz działkę i mieszkanie po babci, sprzedajesz mieszkanie, działkę już masz+ trochę oszczędności i mamy to.
  • Odpowiedz
@jmuhha taki dom kosztuje kilkaset tysięcy. Stać na niego każda parę, która pracują za nie najgorsze pieniądze przez kilka lat.

@ul_Chabrowa_9_84-223_Linia @TouchMTraLaLa @plusbear ale wy tak serio? Ja się na pisiorski kredyt 2% z żoną załapałem, mieliśmy w wieku 25 lat uzbierane razem ponad 200 k zł z pracy poniżej średniej krajowej przez większość tego okresu. Kredyt planuje spłacić poniżej 15 lat. W naszym przypadku kluczem było to,
  • Odpowiedz
Dostaliśmy, działkę od rodziców, a oni tę działkę dostali od swoich rodziców, dodatkowo postawili mi dom prawie do SSO, miałem z żoną oszczędności ponad 200k w trakcie budowy zarobiliśmy jest ponad 150k, ja buduję maszyny rolnicze w rodzinnej firmie (faktycznie buduję spawam, tocze,.frezuje, projektuje, jeżdżę itp.), żona jest fizjo taką ambitniejszą robi kursy i nie boi się pracy po więcej niż 8h. Po ślubie żeby nie robić kosztów zamieszkaliśmy u mojej teściowej,
  • Odpowiedz
@jmuhha: fuj, okropnie to wygląda. Wszystko od linijki, trawnik jak sztuczny i te tuje.
Polacy przeszli etap od budowania g---o-dworków z wieżyczkami w pastelowych kolorach do budowania szarych g---o-klocków.
  • Odpowiedz
Słowo klucz: rodzice.

Wsparcie w czasie nauki, wsparcie z pierwszym autem, wsparcie podczas pierwszej.pracy która nie daje kokosów, wsparcie z zakupem pierwszego.mieszkania, wsparcie przy szybszej spłacie kredytu, wparcie przy zakupie własnego domu.

Widziałem ten scenariusz wiele razy, i chociaż sam zarabiam dobrze, i znam nawet pary które zarabiają jeszcze lepiej, to wiem że ani ja, ani te pary nie nadgonimy bo znajomi, którzy mają gorzej płatne pracę właśnie dostali od rodziców działkę pod
  • Odpowiedz
@jmuhha on kierowca TIRa na międzynarodówce za 10k, ona w shit robocie za 4-5k, działkę dali starzy, z wesela zostało 150k bo się teście i rodzice zrzekli i wesoły kredyt na 30lat. Zwykle tacy nie jeżdżą na wakacje do Tajlandii tylko wybierają ościenne miasta bądź nie jeżdżą wcale.
  • Odpowiedz
@jmuhha: to na zdjęciu to nic kosmicznie drogiego, szczególnie jeśli sam jesteś w stanie dużo rzeczy zrobić. Masa osób, które pracują w normalnych zawodach budują właśnie domy w systemie gdzie robią sami cokolwiek się da i płacisz tylko za materiał. Kolejna sprawa to to, że kilka lat do tyłu budową była o wiele tańsza
  • Odpowiedz