Wpis z mikrobloga

Nareszcie pierwsza część megabazy xD Skończyłem robić tymczasowe rozwiązania i zabieram się za planowanie segmentów do docelowej bazy. Zabrałem się za najłatwiejszą część czyli pakiety naukowe z Vulcanusa.

Z takich plusów, to w miarę fajnie 50/s butelek rozkłada się na dwa silosy. Rakiety są w stanie mega długo startować jedna po drugiej bez przerwy. Co prawda po dłuższym czasie zacznie łapać czkawkę ale tak sobie to na razie założyłem, bo w trakcie podróży statku na Nauvis bufor znowu się wypełnia.

Z minusów to przeraża mnie jak duże ładownie będą musiały mieć statki transportujące i jak potężną ilość roboportów i robotów będę musiał ustawić wokół lądowiska na Nauvis, żeby odebrać pakiety z wszystkich planet. Na 100% wiem, że jedyna opcja to ustawienie lądowiska w środku biolaboratoriów.

No i przeraziła mnie też ilość płynnej miedzi, ktora jest potrzebna w tym procesie. Na początku chciałem, żeby jedna przetapiania zaopatrywała 2 budynki z produkcją nauki, czyli jakieś 8k płynnej miedzi ale pojawił się taki problem, że te wyjścia z przetapiani nie przepchają takiej ilości płynu xD O ile same rury mają nieograniczoną przepustowość to te połączenia już nie. Dlatego zredukowałem to tak, że jedna przetapialnia produkuje równo 4k płynu i zaopatruje 1 budynek z nauką. I co ciekawe nawet po tej redukcji muszę usuwać 250 kamienia na sekundę xD

#factorio #gry
FireDash - Nareszcie pierwsza część megabazy xD Skończyłem robić tymczasowe rozwiązan...

źródło: fact12

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach