Wpis z mikrobloga

Przychodzę do was z pytaniem. Mój poprzedni operator wycofał się z osiedla i muszę pilnie znaleźć alternatywne źródło internetu. W grę wchodzi internet bezprzewodowy lub Starlink. Przeglądałem oferty operatorów i Orange Flex UNLMTD ma całkiem dobre opinie. Czy to jest faktycznie internet bez limitu? Czy to w praktyce w miarę sensownie działa? Uciągnę na tym cały dom? Zrobiłem dzisiaj testy prędkości w telefonie i w speedteście uzyskałem do 500Mbps/20Mbps. Wrzuciłbym na dach jakiś dobry modem 5G.

#internet #orange #orangeflex #starlink #pytaniedoeksperta
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@L3stko: Zrób testy wieczorem w piątek/sobotę i nigdy nie rób speedtesta tylko zacznij korzystać nomrmalnie z internetu. Odpal netflixa, przejrzyj kilka filmów na youtube, sćiągnij jakiś pliczek większych, przejrzyj wykop.
Chodzi o to, że łacza najgorzej działają w codziennym życiu, niż wypadają w speedtestach - szczególnie jesłi chodzi o GSM
  • Odpowiedz
@L3stko pobrałem ponad 1tb w ciągu miesiąca i nie miałem ani razu ograniczonej prędkości. Pobierałem aktualizacje do gier w ciągu dnia nawet nie było żadnych problemów.
  • Odpowiedz
@L3stko u mnie niestety mimo dobrego routera zewnętrznego mam tylko 100-160 mega, ale mam bts 1.5 km ode mnie zasłonięty gęstym lasem. Mam agregację 4 pasm, samo LTE, 5G jest w fazie testów przez operatora. Oferta bardzo dobra bo place za jeden numer a mam internet w całym domu i nolimit w telefonie. Mam też dostępny światłowód z popc2, ale złodzieje wołają 100 zł miesięcznie za sam net 300 mega. Więc
  • Odpowiedz
@L3stko ZTE mc888 lub 889 zewnetrzny i masz na luzie 5G ogarnięte. Ja używam od pół roku i nie narzekam. Mam dość daleko BTS i mimo że są tylko 2szt w mieście to wyciągam do 350Mb/s Miesięcznie robię ok 1.5TB transferu. Jak byś zakładał konto we Flex to wbij kod MICHALCEC6 dostaniesz 30zł.
  • Odpowiedz
@L3stko: https://www.orange.pl/esklep/modemy-i-routery/inny/router-odu-idu-5g-tplink-ne211--hx510 zobacz na tego Tp linka, sam mam i polecam, agreguje wszystko to samo co te droższe, a nawet ludzie mówią, że łapie lepszy zasięg. Co do kodu od kolegi wyżej to nie rzucaj się na 30 zł od kolegi bo nie warto, teraz jeśli nie byłeś nigdy we flex, a przechodzisz z innej sieci z kodem SIEMAFLEX masz 3 miesiące po 1zł nawet za najdroższy plan.
  • Odpowiedz
@L3stko: z tym MC889A Pro to uważaj, softy B06 i B08 mają poważne problemy z propagacją w N78 5G, często ucinają pasmo I transfery. Jak kupujesz to wyłącznie z opcją zwrotu. A najpierw to karta Orange w telefon i sprawdź co słychać w eterze.
  • Odpowiedz