Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Buntro: jest tak wiele różnych podejść do rekrutacji, że możesz się spodziewać wszystkiego. Ogarniesz albo nie. Najwyżej będziesz wiedział gdzie masz braki i się nad tym skupisz.

Najprędzej padnie o ASP.NET ogólnie i będą pytania o middleware.
  • Odpowiedz
@Buntro: @Varin Jak ogarniesz rzeczy od kolegi to jeszcze warto:

oprócz SOLID warto znać KISS, DRY, DDD, TDD oraz BDD,
do czego są te paczki MediatR, Newtonsoft, Polly - nie będą ci kazać niczego robić ale warto wiedzieć.
czym jest garbage collector, jego generacje, jaką funkcję triggeruje garbage collector
  • Odpowiedz
@Lucjusz6: Dobrze prawisz, kilka z tych które zapodałeś miałem też ostatnio, zwłaszcza "Czym się różni IQueryable od IEnumerable"

Poza tym, na seniora też te same pytania. Ja w UK siedzę i jestem dość świeżo po rozmowach, często walą takie właśnie rzeczy na pierwszym żeby odsiać "bullshitterów" którzy sobie nawrzucali niewiadomo czego na CV a nic nie umieją. Potem i tak jest "code challenge".

Powiem szczerze że na jednej z takich
  • Odpowiedz
  • 1
@Varin też #uk here, pozdrawiam fellow emigraka ( ͡° ͜ʖ ͡°)

zapomniałem dodać że praca to będzie budowanie Rest API’ów (które teraz też testuję bo to aplikacja wewnętrzna do innego teamu) - ale podejrzewam że to aż tyle może nie zmieniać w ogólnych pytaniach dla juniora na rozmowie (?)
  • Odpowiedz
@Buntro: Myślę że to co masz tu to aż nawet za dużo, o wiele z tych rzeczy nie będą pytać IMO ale warto się orientować to może zabłyśniesz :)

Moge ci podac "code challenge" który ostatnio miałem gdzie kazali w 2h zbudować API :) To na seniora więc nie bój się że nie da rady, ja ledwo w 2h się zmieściłem a uzywałem AI do "scaffoldowania" wielu rzeczy bo jednak
  • Odpowiedz
  • 1
@Varin tak tak! Sorry za opóźnienie, przeciągnęło się trochę ale już po wszystkim i udało się dostać robotę ( ͡ ͜ʖ ͡) dziękuję za wszystkie porady.

Było najpierw 16 pytań teoretycznych - głównie pytania o OOP, typowe w stylu czym się różni object vs class, troche o syntax C# czy np czym się różni C# od .NET, rodzaje zmiennych itp. większość wiedziałem, małe potknięcie jak spytali
  • Odpowiedz
@Buntro: Zajebiście stary, gratulacje!!! Dobrze że weszło, tak nie odpisywałeś i w głowie miałem że nie dostałeś i powiedziałeś "P------ę nie odpisuje" XD

Londyn czy poza stolicą tak z ciekawości? Jaka dziedzina rynku/domain? No i jakie teraz są widełki jeśli chodzi o Juniora .NET?
  • Odpowiedz
  • 1
@Varin dziękuję bardzo ( ͡ ͜ʖ ͡)

Już wolałem dać znać po odpowiedzi i się troszkę przeciągnęło ale na szczęście po mojej myśli.

Szkocja here, #edynburg, sektor fintech.

Bez widełek w ogłoszeniu było, dali w końcu 36900, troszkę mniej niż chciałem ale +20% od junior testera. (Na wykopowe standardy to bieda XD ale jestem zadowolony całkiem)
  • Odpowiedz