Wpis z mikrobloga

A kto wybrał posłów?

@La-Paz: Czyli Hołownia zachęca do głosowania na Zandberga i Razem, ciekawe. Przynajmniej tych wszystkich, którym temat kilometrówek "na gębę" nie odpowiada.
  • Odpowiedz
@La-Paz: @wstanczyk Z tego co czytałem to kilometrówki wchodzą w skład limitu na prowadzenie biur poselskich czyli każdy poseł ma taki sam limit do wykorzystania i jedni wykorzystuja na to a inni na wynajecie biura, zatrudnienie asystentów itd czyli dopiero sprawdzanie całosciowego wykorzystania limitów miało by sens a nie tylko kilometrówki. Inna sprawa że posłowie mają bezpłatne pociągi i samoloty za które my dodatkowo musimy płacić czyli ekstra kasa
  • Odpowiedz
Z tego co czytałem to kilometrówki wchodzą w skład limitu na prowadzenie biur poselskich czyli każdy poseł ma taki sam limit do wykorzystania

@darek-jg: Prawda, że są limity, ale nieprawda, że to są środki z jednej puli. Środki na prowadzenie biura poselskiego, to jedno, a kilometrówki na gębę, to zupełnie inna sprawa. Biorą oba. W przypadku środków na prowadzenie biura poselskiego przynajmniej trzeba przedstawić jakieś rozliczenia.

Inna sprawa że posłowie
  • Odpowiedz
@darek-jg: No ktoś napisał z błędem, cóż. Przecież to zdanie nawet nie ma sensu, bo wynika z niego, jakby ryczałt na prowadzenie biura poselskiego był określony w kilometrach xd

Mają limit do 3500 km, gdzie nie muszą wykazywać żadnych dokumentów, a oprócz tego jeszcze 23.310 zł miesięcznie ryczałtu na prowadzenie biura poselskiego.
  • Odpowiedz
@La-Paz: no ale kilometrówki to max 4tys z puli na biuro którą i tak budżet zapłaci a loty samolotami to stawiam że bedzie większa kasa i nikt nie robi szumu co właśnie mnie dziwi
  • Odpowiedz
no właśnie za tą darmową komunikację musimy ekstra dopłacać a nikt nie publikuje zestawień którzy posłowie tego nadużywają

@darek-jg: A z tym mam akurat najmniejszy problem. Jeśli to jest darmowa komunikacja, to są bilety i można zweryfikować, czy jest to faktycznie przejazd związany z działalnością poselską. Inaczej jest z kilometrówkami.

@darek-jg Ale tutaj też nie masz potwierdzonego tego, o czym mówisz. W ramach prowadzenia biura poselskiego także można rozliczać
  • Odpowiedz
@La-Paz: Gardzę nim nawet bardziej niż całą resztą kandydatów na Prezydenta (nie idę przez to na wybory). Dlaczego? Bo miała być "nowa jakość w polityce", a wyrósł z niego najbardziej typowy polski polityk, jak tylko się da.
  • Odpowiedz