Wpis z mikrobloga

#samsung #android #oneui

Nie polecam updatu do 7.0 android 15 na S21.
On rana walcze z tym zeby telefon dalo sie w miare sensownie oblusgiwac.

Wizualnie jest straszny dramat i jesli ktos byl przywyczajony do wygladu andka, to moze miec spore WTF.
Najwieksza bolaczka, wszystko jest mniejsze, przy ~6.2" ci ze slabszym wzrokiem moga miec problem z odczytaniem podpisu pod appka. Ikony aplikacji duzo mniejsze, czcionka duzo mniejsza. Powiadomienia na ekranie blokady, jesli mieliscie wlaczone pokazywanie tresci, to jakies 50% tego co bylo.
Jesli ktos lubi ciemny motyw i ma wlaczone wymuszanie ciemnego motywu w appkach, moze trafic na buga, gdzie nazwy appek na pulpicie mu sie wyszarza. Nic na to poki co nie pomaga, poza resetem, ale po jakims czasie ikony znowu szare.

Stare motywy, tematy itd nie sa kompatybilne. Tylko wroc one nie sa kompatybilne tylko jak je przypadkowo/omylkowo zmienisz.
Omylkowo w theme park (pakiet good lock), zmienilem sobie motyw na domyslny. Jeb przywrocilo mi tapety i kolory z czasow premiery s21 jakies animacje itd. Stwierdzilem ze wroce do starego motywu bo w czym problem. No tak schemat kolorow niekompatybilny, ikony niekompatybilne, ekran blokady niekompatybilny, ba k---a nawet tapety zapisanej mi nie chcialo wrzucic.

Ikona baterii jest kompletnie od czapy, zarowno ta w gornym prawym rogu, jak i na ekranie blokady.
Gorny prawy to dwa kolory na ktorych jest wsakaznie procentowe, plus mala ikona jesli masz wlaczone oszczedzanie baterii. Na ciemnym ekranie nie widac tam nic. Na ekranie blokady bateria pod zegarkiem wyglada jak wykres kolowy, jest kompletnie nieczytelna.

Natywny sposob na ustawienie rzeczy na ekranie blokady nie dziala, uciekaja widgety, nie da sie ustawic pozycji zegara, co chwila cos sie przestawia zmienia kolory jest niesymetryczne. Sytuacje ratuje (i od razu polecam) zainstalowanie pakieto goodlock i appka lockstar.
Przywrocenie wygladu telefonu, tak zebym sie nie w------l za kazdym wlaczeniem zajelo mi ze 2h, walczac z bugami, szukajac rozwiazan po redditach i calej sieci, wlacznie z pajeetube.

Pod przycisk zasilania podpina sie geminii od googla i trzeba to w opcjach wylaczyc, bo inaczej sterowanie zasilaniem, tylko z gornego paska.
Co do gornego paska to S poszedzl droga iphona i xiaomi i podzielil sciagana belke na powiadomienia i taskbar. Bywa w---------e.

Ogolnie polecalbym poczekac na naprawe bugow i wprowadzenie sugestii uzytkownikow samsunga przed instalacja.
A jesli juz to pozapisywac sobie motywy, tapety i cala reszte, bo potem moze byc krucho.

Zalety: telefon dziala ¯\(ツ)/¯
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PurpleHaze Ogólnie większość z tego co napisałeś to możesz sobie zmienić pod siebie w ustawieniach - wielkości czcionki, wielkość ikon, nawet ten podzielny pasek powiadomień można ustawić aby nie był podzielony.
Dla mnie zmiana wizualna na plus i nawet lepiej mi się korzysta teraz z telefonu.
  • Odpowiedz
  • 0
@dawid110d: wielkoaci ikon nie zmienisz za mocno, sa trzy poziomy a roznice miedzy nimi prakrycznie niezauwazalne.
Ikony na max sa mniejsze niz mid z one ui6.

Zabawy czcionka nie praktykowalem, bo kazda zmiana pociaga za soba wyszarzenie podpisow i musze resetowac tel.
  • Odpowiedz
  • 0
@dawid110d: pisalem o rozmiarze ikon ekranowych, oocja pic rel.

Czcionka sie nie bawilem, bo jakakolwiek manipulacja u mnie, powoduje ze napisy staja sie czarne na czarnym tle, tak jakby braly kolor z ustawionego tla. I nic nie daje podniana motywow, kolorow itd. Pomaga reset telefonu, ale wtedy ustawiaja sie domyslne wartosci.
PurpleHaze - @dawid110d: pisalem o rozmiarze ikon ekranowych, oocja pic rel. 

Czcion...

źródło: 1000022020

Pobierz
  • Odpowiedz
@PurpleHaze: jak już masz goodlock to rozmiar ikon możesz też zmienić w module home up. Co do buga z wyszarzaniem nazw apek spróbuj wejść w tryb recovery i wybrać clear cache partition, a później reboot system by wyjść. To rozwiązuje jakieś 90% problemów po aktualizacjach. Problem z motywami w theme park u mnie nie wystąpił to ci za bardzo nie pomogę, możesz co najwyżej zobaczyć czy masz najnowszą wersję good
  • Odpowiedz
@PurpleHaze

Wizualnie zmiana jak to zmiana, wszyscy ponarzekają a za tydzień zapomną i się przyzwyczają. Ja mam drugi dzień i zaczynam się juz przyzwyczajać. I jakoś za nic nie odnoszę wrażenia że cokolwiek jest dużo mniejsze, ale no nie wiem.

Mnie w sumie wnerwia tylko to podzielone ściąganie belki, ale pewnie kwestia przyzwyczajenia w tydzień.

Mi się nawet podoba, ale wiadomo że ludzie nie lubią zmian.
  • Odpowiedz
@PurpleHaze: i główny powód dla którego kupiłem galaxy poszedł się j---ć: dex na windowsa - gdybym wiedział wcześniej że po aktualizacji do one ui 7 dex przestanie działać dla windowsa..
  • Odpowiedz