Wpis z mikrobloga

Scrum to framework do poganiania słabych programistów, nigdy nie widziałem, żeby ktoś go wykorzystywał w innym celu. W dobrych firmach managment ma zaufanie do swoich pracowników, a zaufani pracownicy dostają większą odpowiedzialność. Gdy pracownik ma sprawczość i odpowiedzialność to jego praca staje się dużo bardziej jakościowa i zmiany zachodzą szybciej.
W takiej sytuacji każdy wie co ma robić i wystarczy dać zespołowi kierunek. Dobry zespół nie ma sztucznych deadlinów, planningu, ale jest w nim dużo komunikacji wewnętrznej i pair programmingu.

Kanban >>> Scrum

#programowanie #programista15k

W czym pracujesz

• (pseudo) Scrum 62.5% (30)
  • Kanban 29.2% (14)
  • Inny framework 8.3% (4)

Oddanych głosów: 48

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@korell: przeważnie scrum też się sypie, często w trakcie sprintu są jakieś wyjebki, osobiście zawsze pracowałem w hybrydzie scruma i kanbana łącząc ich najgorsze wady ;)
  • Odpowiedz
@korell: To tak nie działa: jak dasz wolną rękę, to "pasjonaci" zaczną pisać nowy "idealny" OS i nigdy nie dowiozą niczego istotnego dla biznesu. Za każdą roboczogodzinę się płaci, więc to się nie da "bez deadlinów".
  • Odpowiedz
  • 0
@cyk21: Nie pisałem, że deadliny są złe same w sobie, napisałem tylko o sztucznych deadlinach na dowiezienie zmiany koloru buttona.
  • Odpowiedz
@korell: Zmiana buttona może być trywialny zadaniem dla małej apki, a może być dużą zmianą dla poważnej apki.

Clue jest taki, że klientowi trzeba rozpisać za co płaci i ile czasu zajmie zmiana: w IT i tak masz mało tego BS w porównaniu do consultingu, gdzie ludzie będą robić task force'y do zmiany koloru czcionki na slidach.
  • Odpowiedz