Wpis z mikrobloga

Wróciłem z majówki i jest problem - nie działa router i urządzenie do światłowodu. Nie palą się żadne lampki.
Myślałem, że bezpiecznik czy coś, ale podłączony do tego samego przedłużacza NAS działa, a nawet działa podłączony do tej samej złodziejki switch.
Ktoś ma pomysł jak można spalić urzadzenie do światłowodu i router nie paląc podłączonego do tego samego switcha?
Gdyby spaliło się jedno to luz, ale dwa urządzenia? Mógł pójść prąd od urządzenia do światła po kablu ethernet i spalić router?
Bo raczej dowolne wyładowanie nie poszło po światłowodzie.
#siecikomputerowe
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mógł pójść prąd od urządzenia do światła po kablu ethernet i spalić router

@niegwynebleid: tak, ale to mało prawdopodobne. Ard,iej realne jest, że miałeś w zasilaniu przepięcie, które uszkodziło ONT i router (może tylko ich zasilacze?), zaś switch cudem ocalał.
  • Odpowiedz
  • 0
@pangolin @Jarek_P @wypokowy_expert zasilacz routera. Zmylił mnie ONT bo ciepło już tak przebarwiło urządzenie że nie było widać diod statusu - zobaczyłem dwa nie działające urządzenia i nie sprawdziłem dokładnie, choć czułem ciepło ONT.
Na razie zasilam mój edgerouter 9v zasilaczem z tplinka choć na routerze chciał 12. Najwyraźniej może przeżyć chwilę na niższym prądzie gdy nie jest włączone Poe
  • Odpowiedz