Wpis z mikrobloga

@toszamono: Do końca podobno jeszcze nie wiedzą - ale zapewne będzie konkretny raport, bo to poważna sprawa nie tylko dla Hiszpanii a całej UE. Na razie wyłącznie spekulacje wykopowych ekspertów :)
  • Odpowiedz
@toszamono: Nikt na pewno jeszcze nie wie, ale najprawdopodobniejszą przyczyną jest destabilizacja częstotliwości sieci ze względu na dużą ilość podłączonej fotowoltaiki na tanich szmelcowatych inwerterach, brak magazynów energii które mogą odtwarzać częstotliwość sieci i wyłączenie tradycyjnych źródeł energii, które naturalnie stabilizują częstotliwość poprzez swoją bezwładność.
Zbiegło się to z jakimś wypadnięciem kilkunastu MW mocy i częstotliwość sieci wpadła w oscylacje, których już się nie udało ustabilizować.

W skrócie - zrobili
  • Odpowiedz
@toszamono: ostatnie wieści, to że wyłączyli parę dni wcześniej trzy bloki atomowe, bo d------i im podatków i nie opłacało się produkować z atomu. To zdestabilizowało sieć.
Pamiętajcie że p------i niemce swoje oze kompensują gazem i naszą i francuską siecią. Jakby ich odciąć od nas i Fracuzów to na pewno by się wyjabali już parę razy.
  • Odpowiedz
destabilizacja częstotliwości sieci ze względu na dużą ilość podłączonej fotowoltaiki na tanich szmelcowatych inwerterach,

@BeginEnd: jakby to miało być źródłem problemów to w Polsce już dawno by nie było prądu.

brak magazynów energii które mogą odtwarzać
  • Odpowiedz
@Mateos2 @toszamono Podobno problem był z połączeniem z Francją. Mój domysł jest taki że połączenie się rozłączyło w momencie gdy Hiszpania eksportowała nadwyżki OZE. To spowodowało że w systemie pojawiło się za dużo mocy i falowniki PV które wtedy produkowały chyba 50%+ zgodnie z algorytmem wyłączyły sie na chwilę. To spowodowało tak duży ubytek mocy ze sieć padła a falowniki nie wystartują produkcji gdy nie mają zasilania.

Moim zdaniem problem
  • Odpowiedz
jakby to miało być źródłem problemów to w Polsce już dawno by nie było prądu.

@Mateos2: No i nie będzie jak będzie za mało konwencjonalnych bloków energetycznych. Bo o magazynach to mało kto myśli.

opowiedz proszę jak magazyny energii czyli falowniki odtwarzają częstotliwość sieci

I dlaczego falowniki od magazynow
  • Odpowiedz
nie "odtwarzają" tylko "mogą odtwarzać" jak taki sobie zainstalujesz (czytaj zainwestujesz odpowiednią kwotę). Po prostu generują taką częstotliwość jaką chce OSD, a nie są falownikami nadążnym

@BeginEnd: mozesz podac przyklad chociaz jednego falownika PV ktory ma wbudowany generator i moglby generowac zadana czestotliwosc zgrana z siecia ? calkiem sporo falownikow az do 300kW widzialem, ale zaden nie potrafil byc generatorem przy pracy z siecia

dodatkowo kazda wieksza instalacja jest de
  • Odpowiedz
Moim zdaniem problem jest niesterowalnosc PV. Tzn falowniki same sie sterują troche tak jak ludzie, ale jeśli mamy tłum i malo osob które tym tłumem kierują ( duży udział OZE) to moze dojść do paniki w tłumie.

Jeśli mam racje to zobaczymy za jakiś czas akcje aktualizacji oprogramowania. Np można by to rozwiązać tak że każdego dnia kazdy falownik losuje sobie rodzaj trybu pracy. W jednym trybie odłącza sie po 200ms jesli przez
  • Odpowiedz