Wpis z mikrobloga

no ale ja to specjalnie tak zrobilem byczq xD taki pastisz

@AMBIWALENTNYPSIUR: Czy na pewno rozumiesz, czym jest pastisz? Zaraz dzięki takim plakatom ruch antydeweloperski będzie się kojarzył ludziom z komunizmem i jakimiś nawiedzonymi lewakami. A to jest sprawa ponadpartyjna.

Pastisz [...] może pełnić rolę żartobliwą jako zabawa literacka lub też stanowić świadectwo sprawności warsztatowej jego twórcy. W przeciwieństwie do parodii nie pełni funkcji satyrycznej i uprawiany może być
  • Odpowiedz
@ossprime: Wybacz, ale interpretujesz to na swoj wlasny sposob. Rozumiem czym jest pastisz, inspiruję się warsztatem artystycznym owczesnych artystow a nie propaganda PRL. Do tego te plakaty maja podwojne dno bo pokazuje ze ludzie tez potrafia sie zebrać i naciskac na jakas grupe spoleczna rownie skutecznie co organy państwa
  • Odpowiedz
@AMBIWALENTNYPSIUR: Popieram intencję. Jedynie IMO lepiej nie odwoływać się do akurat tych plakatów, które w oryginale miały ewidentnie antypatriotyczny / antypolski wydźwięk. Czy załączony plakat przerobiłbyś na "Deweloperuchu! twoje dzieło!"?
ossprime - @AMBIWALENTNYPSIUR: Popieram intencję. Jedynie IMO lepiej nie odwoływać si...

źródło: anglio

Pobierz
  • Odpowiedz
@ossprime: Sformułowanie "zapluty karzeł " pojawiło się o wiele wcześniej niż to co widnieje na plakatach z PRL w odniesieniu do AK.
Choćby na przykład Józef Piłsudski nazwał "zaplutym karłem" Stanisława Strońskiego.

"Zapluty karzeł reakcji" ma w tym przypadku inne znaczenie, niż "zapluty karzeł".
  • Odpowiedz
Sformułowanie "zapluty karzeł " pojawiło się o wiele wcześniej niż to co widnieje na plakatach z PRL w odniesieniu do AK.

Choćby na przykład Józef Piłsudski nazwał "zaplutym karłem" Stanisława Strońskiego.

"Zapluty karzeł reakcji" ma w tym przypadku inne znaczenie, niż "zapluty karzeł".

@jellyfish432: Niby tak, ale skojarzenie jest obecnie jednoznaczne ze zbitką "zapluty karzeł reakcji". Case podobny jak ze swastyką: oryginalnie hinduski symbol szczęścia, ale obecnie kojarzy się
  • Odpowiedz