Wpis z mikrobloga

#it #informatyka #pytaniedoeksperta #pcmasterrace #komputery

Miałem system Windows 11 zainstalowany na dysku M.2 (NVMe).
Na tym systemie włączyłem szyfrowanie EFS (Encrypting File System) ręcznie, klikając "Zaszyfruj plik" we właściwościach niektórych plików (głównie zdjęcia i dokumenty) na innych dyskach (SSD SATA i HDD). Klucza szyfrowania/certyfikatu nie eksportowałem ani nie zrobiłem jego kopii.

Po pewnym czasie system na dysku M.2 przestał działać. Dysk M.2 zepsuł się w taki sposób, że:

BIOS go nie wykrywa w ogóle (sprawdzane na płycie MSI Z370 Tomahawk, w różnych slotach),

Windows również go nie widzi,

podłączony powoduje nawet długie zawieszanie się przy starcie komputera.no i pali sie ta diodka VGA na plycie głownej z odłączaną kartą graficzną to samo i na integrze to samo wiec to napewno nie to

Dla pewności sprawdziłem, że inne dyski NVMe (nowy Lexar NM620) działają poprawnie na tej samej płycie, w obu slotach — czyli problem leży ewidentnie w uszkodzonym M.2, a nie w płycie głównej.

Nowy system Windows 11 został zainstalowany na osobnym SSD SATA. Po podłączeniu innych dysków (SSD, HDD) z zaszyfrowanymi plikami — pliki są widoczne, ale mają ikonki kłódki, a przy próbie otwarcia dostaję odmowę dostępu.
We właściwościach zaszyfrowanych plików widnieje informacja o zaszyfrowaniu EFS oraz identyfikator certyfikatu, jednak nie mam dostępu do prywatnego klucza, bo był zapisany lokalnie na starym, uszkodzonym M.2.

W skrócie:

M2 umarł, BIOS go nie widzi, system też nie.

Pliki na innych dyskach są zaszyfrowane EFS-em.

Brak możliwości odzyskania certyfikatu, bo dysk systemowy (ze starym profilem użytkownika i kluczem EFS) nie działa.

Inne próby typu zmiana slotów, zmiana opcji w BIOSie, instalacja systemu na osobnym dysku, itd., nic nie dały.

Miał ktoś coś podobnego i to jakos rozwiązał ? da sie jakimś cudem odszyfrować te pliki ?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach