Aktywne Wpisy

otualw +30
Trafiło i na mnie: będąc ostatnio na morzem trafiłem na obsługę z GEN Z. Ja- poproszę gofra z cukrem pudrem.
GenZ pozbawionym życia głosem- nie ma
Ja- czyli nie ma gofrów, dobra to coś innego
GenZ- są
Ja-są gofry?
GenZ-tak
GenZ pozbawionym życia głosem- nie ma
Ja- czyli nie ma gofrów, dobra to coś innego
GenZ- są
Ja-są gofry?
GenZ-tak

vieniasn +13
już dobre 2 lata gram sobie w rozsierdzone ptaki na 3ds tak powolutku raz na jakiś czas i już się kończę gierkę niewiele zostało i nie wiem co będzie dalej

Miałem system Windows 11 zainstalowany na dysku M.2 (NVMe).
Na tym systemie włączyłem szyfrowanie EFS (Encrypting File System) ręcznie, klikając "Zaszyfruj plik" we właściwościach niektórych plików (głównie zdjęcia i dokumenty) na innych dyskach (SSD SATA i HDD). Klucza szyfrowania/certyfikatu nie eksportowałem ani nie zrobiłem jego kopii.
Po pewnym czasie system na dysku M.2 przestał działać. Dysk M.2 zepsuł się w taki sposób, że:
BIOS go nie wykrywa w ogóle (sprawdzane na płycie MSI Z370 Tomahawk, w różnych slotach),
Windows również go nie widzi,
podłączony powoduje nawet długie zawieszanie się przy starcie komputera.no i pali sie ta diodka VGA na plycie głownej z odłączaną kartą graficzną to samo i na integrze to samo wiec to napewno nie to
Dla pewności sprawdziłem, że inne dyski NVMe (nowy Lexar NM620) działają poprawnie na tej samej płycie, w obu slotach — czyli problem leży ewidentnie w uszkodzonym M.2, a nie w płycie głównej.
Nowy system Windows 11 został zainstalowany na osobnym SSD SATA. Po podłączeniu innych dysków (SSD, HDD) z zaszyfrowanymi plikami — pliki są widoczne, ale mają ikonki kłódki, a przy próbie otwarcia dostaję odmowę dostępu.
We właściwościach zaszyfrowanych plików widnieje informacja o zaszyfrowaniu EFS oraz identyfikator certyfikatu, jednak nie mam dostępu do prywatnego klucza, bo był zapisany lokalnie na starym, uszkodzonym M.2.
W skrócie:
M2 umarł, BIOS go nie widzi, system też nie.
Pliki na innych dyskach są zaszyfrowane EFS-em.
Brak możliwości odzyskania certyfikatu, bo dysk systemowy (ze starym profilem użytkownika i kluczem EFS) nie działa.
Inne próby typu zmiana slotów, zmiana opcji w BIOSie, instalacja systemu na osobnym dysku, itd., nic nie dały.
Miał ktoś coś podobnego i to jakos rozwiązał ? da sie jakimś cudem odszyfrować te pliki ?