Wpis z mikrobloga

• 0
Mnie zawsze bawi jak ktoś nie ogarnia i traktuje taryfy jako przyczynę a nie skutek
  • Odpowiedz
@sir: que

A czego niby skutkiem miałyby być cła, jak nie decyzji o wprowadzeniu ceł?
Trump tak akurat trafił, że niezależnie, czy by wprowadził cła, czy nie wprowadzil, to by tego dnia były spadki? A to szczęściarz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@dcichon: myśl bardziej, weszły taryfy bo dolar się będzie umacniał i trzeba to trochę powstrzymać/zgromadzić jak jest tani. Chyba, że taryfy wpłyneły na revers repo na rok zanim zostały wprowadzone ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@wstanczyk: Wprowadzenie ceł miało wpływ na giełdę, mnie bardziej zaangażował powód ich wprowadzenia niż przyjęcie jak wszyscy "patrzcie co ten debil o--------a"
  • Odpowiedz
mnie bardziej zaangażował powód ich wprowadzenia

@sir: W sensie? Przecież ten podawany powód, czyli ustalanie wysokości ceł na podstawie wielkości deficytu handlowego, to jest strzał w stopę i gospodarczy analfabetyzm, co nawet otoczenie Trumpa z czasem przyznało, bo dodali liczne wyłączenia w gotowej legislacji.
  • Odpowiedz
  • 0
@wstanczyk: Imo nadciąga kryzys i taryfy to jeden ze sposobów na akumulację no ale zobaczymy "kasa wsadzona tam gdzie moja morda" i czas pokaże, najwyżej będę pływał goły ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
mnie bardziej zaangażował powód ich wprowadzenia

@sir: pwód jest taki, że debil uznał, że deficyt w wymianie handlowej towarów to zło. Ale nie wziął pod uwagę, ze te towary to jakies 10% ameryksnskiej gospodarki. Uslugi, finanse, IT, edukacja, nawet turystyka się nie wlicza xD
W efekcie rozdupcył se wszystko. Art of the deal.
  • Odpowiedz
  • 0
@slapdash: to strasznych debili musi mieć w swojej ekipie, człowiek by szukał 2 dna, może to wojna walutowa, przygotowywanie się do nadciągającego kryzysu itp a to po prostu debil. Czyli można powiedzieć że od trumpa jeszcze większymi debilami są zjednoczone emiraty bo tez akumulują dolary a przecież "Andrzej to jebnie"
  • Odpowiedz