Wpis z mikrobloga

W piątek wyjeżdżam z #uk po 8 latach pobytu tutaj, co prawda wiele spraw z------m, wiele błędów popełniłem to i tak nie żałuję tego wyjazdu, nauczył mnie samodzielności i obycia. Zdecydowałem się na powrót do Polski już dłuższy czas temu. Wyjechałem mając 19 lat, nie mam wykształcenia, wiem, że będzie ciężko w Polsce ale mam dość bycia imigrantem w uk, mam dość tego kraju, tęsknię za rodziną, bliskimi. Nie chciałem spędzić całego życia w Anglii wiec nie ma sensu tu siedzieć i odkładać powrotu. Boję się ale z drugiej strony chce sprawdzić jak to będzie, w końcu Polska to mój dom. Tak tylko chciałem się wyżalić. #emigracja
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@duzeelobenc: w Twojej sytuacji, jeśli nie masz jakiegoś dobrego pomysłu na biznes, który można za te 200k PLN rozkręcić to chyba najlepszą opcją by było zdobyć wykształcenie. Jakieś pedagogiczne i być może w prywatnej szkole angielskiego mógłbyś uczyć. Jakikolwiek kurs finansowy/księgowy/obsługi excelów itp. aby się załapać na jakąś obsługę klienta zagranicznego w korpo. Bo jak pójdziesz do januszexu do kołchozu to ani nie zarobisz, ani się nie rozwiniesz, a w
  • Odpowiedz
Jak nie ma fachu czy wykształcenia to co mu da JDG? Przeprowadzki albo sprzątanie?

@exyvL: no ma 200tys PLN to może sobie zrobić kurs, kupić sprzęt, i wykonywać różne usługi.
  • Odpowiedz
200k PLN czy to duż

@duzeelobenc: to jest bardzo dużo. nie s------l tego. i żadnych dziewczynek. wyczują hajs to się zdziwisz. udawaj biedaka w gruzie za 5 tysięcy. to są Twoje ciężko zarobione pieniądze w dziczy. jak masz tyle to nie musisz pracować przez rok. Pójdź do szkoły policealnej- ja np. idę w elektrykę. Zrób uprawnienia. Szkoła 2 lata. Po roku na spokojnie idź popracować w fachu. Jak umiesz serwisować
  • Odpowiedz
@bitrab: jak chcesz luźną infolinię techniczną w Poznaniu to daj znać. Nakieruję Cię. Jest to robota za minimum, ale spoko ludzie i nie zmęczysz się. A przede wszytkim będziesz miał czas na naukę. To jest najważniejsze. W sumie myślę, że w Warszawie też umiem dać ci tropy na infolinie. Chcesz to się odezwij. Serwisanckie rzeczy typu terminale płatnicze też mogę mieć. Pisz jak chcesz. P.S. nie słuchaj głupców. Hajs w
  • Odpowiedz
  • 0
@bitrab: wracam do Warszawy, dzięki za propozycję jak będę już w Polsce może się odezwę bo w sumie z komputerami itp stoję bardzo dobrze więc to jakiś już kierunek takie serwisowanie, muszę o tym poczytać.
  • Odpowiedz
@KedzioRRz: Mnie to mieszkanie, mamy dom na wsi od dziadków, mieszkanie w Radomiu i mi szkoda że stoi to puste, chcialbym sobie życie wreszcie ułożyć sam, bez rodziców a w UK mnie nie stać na swoje :) Noi może ktoś by sie sercowo znalażł bo też posucha.
  • Odpowiedz
@duzeelobenc: jak nie musisz płacić chorego hajsu za wynajem to złoto. A do terminali potrzebujesz pendrive, mózg i prawo jazdy. Więcej tu jest rozmowy z klientem i jazdy niż samej roboty. Z kompami podobnie. Jak masz czas to ucz się baz danych. Mega nudne, ale jest z tego zawsze pieniądz sensowny. Optima itd dla biznesu. Takie coś https://www.comarch.pl/erp/xl/
  • Odpowiedz
@duzeelobenc: Pamiętaj o uldze na powrót. Przez kilka lat jesteś zwolniony z 85 000 zł podatku dochodowego/rok. Czy idąc na etat czy otwierając firmę masz fajny start w Polsce. Sam korzystam i polecam.
  • Odpowiedz
z fajny start w Polsce. Sam korzystam i polecam.

@RealG: masz jakiś link? sam mysle o powrocie w grudniu i nie wiem jak to działa. W sensie ile papierów potrzeba
  • Odpowiedz
  • 1
@duzeelobenc wróciłam rok temu po 8. Najlepsza decyzja, ale też nie żałuję pobytu w UK. Owszem pół roku zajęło mi szukanie pracy, ale koniec końców był taki że złapałam super pracę z fajna wypłata plus dodatkami. Będzie dobrze. Śmiesznie jest tylko jak słyszy się tylko język polski na ulicy, ale ogólnie jeśli wybierzesz dobre miasto, to będzie dobrze. Powodzenia !
  • Odpowiedz
@kq2w6: Jeszcze nie wiem, nie zdecydowałem ale kuszące - myślałem żeby zacząć też coś swojego, bo są dobre dofinansowania, jakieś usługi czy coś. Ale docelowo to bardziej jakaś tradycyjna praca w jakimś urzędzie, uniwersytecie czy coś takiego :)
  • Odpowiedz