Aktywne Wpisy

Salido +235
Minął 27. (z 66) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miał miejsce 1 wypadek śmiertelny w którym zginęła 1 osoba.
117 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
120 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
W ciągu ostatniej doby miał miejsce 1 wypadek śmiertelny w którym zginęła 1 osoba.
117 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
120 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
źródło: 1-453841-12
Pobierz
darkhorse +126
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

@jan_zwyklak czyli innymi słowy raj to brak wolnej woli i w sumie brak faktycznej świadomości?
@Piesa: dyskutujemy o abstrakcyjnym koncepcie gdzie nie istnieje śmierć. Więc bawimy się tutaj w tworzenie nowej rzeczywistości, gdzie szczęśliwość moglaby istniec bez znudzenia się nią. Dlatego podkreslilem nieskończony rozwój. Pozatym aspekt cierpienia nie wydaje mi sie konieczny żeby coś docenić. Nawet w tym życiu doświadczenia uczą tylko określone
Tego typu wersja alternatywna gdzie można odczuwać wyłącznie pozytywne rzeczy bez konieczności negatywów brzmi ciekawie. Dzięki za odp :)
Czyli w sumie taki nasz świat gdzie zawsze
Reinkarnacja w jakimś sensie ma miejsce. Choc nie jest to wędrówka indywidualnej duszy (co dla mnie jest dość niezrozumiałym konceptem), tylko wędrówka genów, które ciągle odradzają się w nowej odsłonie.
Mam wrażenie, że potrzebowałbym zachowania wolnej woli i świadomości żeby wieczność miała sens, w przeciwnym razie brzmi to z mojej perspektywy raczej jak tortura od której być może wolałbym nicość
Ale też tak jak mówisz, to może być kwestia tego jak wąskie jest postrzeganie, ograniczone przez świat w którym żyjemy
@Piesa: no tak, nasz mozg nie ogarnia konceptów jak wieczność i nieskończoność. Najbliżej jest mi w stanie wyobrazić sobie nieskończony wszechświat który umiera i odradza się. Co do śmierci natomiast chyba najsensowniejsze są koncepcje dalekowschodnie. Jeśli istnieje życie po śmierci to jest to życie bez ciała jakie znamy czyli bez pragnień, strachu, ale też wszystkiego co nas określało, płeć
@Piesa: nie widzę innego wyjścia. Nasze doswiadczenia i wiedza zapisywane są w mózgu. Raczej nie zabieramy go ze sobą w hipotetyczne zaświaty.
Plus, co jeśli dałoby się zapisać taki snapshot tego co ma się w głowie :D
I tak jak matti-nn wspomniał, jeśli zaświaty są możliwe to dlaczego zakładać jakieś ograniczenia w nich
Komentarz usunięty przez autora
A noworodki w sumie trochę tak, są jeszcze taką czystą kartą bez ukształtowanej osobowości. Więc są trochę "nikim" ale z dnia na dzień kształtują swoją osobowość. Poprzez tworzenie wspomnień i doświadczeń właśnie.
Przynajmniej tak to widzę. Moim zdaniem osoba kompletnie zresetowana ze swoich wspomnień, doświadczeń i wpływu owych na kształtowanie osobowości to już