Wpis z mikrobloga

Znajomemu z pracy dwa lata temu zmarla matka, zostawila mu dom w ktorym on zyl z ta matka cale zycie.
Najpierw tylko z matka potem z zona, ktora kilka miesiecy po smierci matki, wystapila o rozwod i chciala dom dla siebie. Skonczylo sie tak ze zatrzymal dom ale musial splacic byla zone. (Mowil ze 50% ale nie wiem jaka byla cala umowa miedzy nimi.
No i teraz ten typ dorwal babke z tindera, sa ze soba mniej niz pol roku. Dzisiaj opowiadal ze postanowili ze sprzedadza ten dom wezma razem kredyt i kupia inny dom. (Ona narazie wynajmuje)
Co myslicie? cos tu smierdzi z daleka, czy jednak jestem przewrazliwiony przez niezdrowy wykop i poprostu powinienem cieszyc sie ze szczescia kolegi?

#takasytuacja #zwiazki #rozowepaski #niebieskiepaski
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mielonkazdzika: ściemnia albo Ty dość słabego baita zrobiłeś :D jeżeli był jedynakiem to jest jeszcze możliwe, jak miał rodzeństwo to mało prawdopodobne, w UK podatek od spadków jest dość p--------y i większość ludzi jak dostają dom w spadku to sprzedaja żeby spłacić podatek najpierw.

No ale jakby miał na tyle kasy że dlaby radę zachować dom i nie musiał się dzielić to niestety, w UK sąd docyduje czy własność posiadana
  • Odpowiedz
@mielonkazdzika: no ale tak jak pisałem sytuacja jest możliwa tylko strasznie nie prawdopodobna jeżeli chodzi o sam spadek, chyba że dom to rudera warta mniej niż próg podatkowy i mama jego nie miała nic innego poza domem (oszczędności, lokat, bondow).

Jeżeli chodzi o rozwód i podział majątku, to już bardzo prawdopodobne bo tutaj sąd podejmuje decyzje, i może dać jej cześć majątku posiadanego przed małżeństwem. No niestety to UK, chore
  • Odpowiedz
@Kitku_Karola: @mielonkazdzika kolega jakiś nierozgarnięty. Nie brał żadnego prawnika do rozwodu?
Wg. GROK

Kluczowe punkty

Badania sugerują, że dom odziedziczony po matce wchodzi do Twojego majątku osobistego, a nie wspólnego, więc żona prawdopodobnie nie ma prawa do 50%
  • Odpowiedz
@Kitku_Karola incelstwo na wykopie ewoluowało do tego stopnia, że typ wymyślił niespójną historyjkę, aby stereotypowa p0lka jeszcze bardziej wyszła na golddiggerkę bez skrupułów. Kłamstwo gorsze nawet od p0lki. ( _)
  • Odpowiedz