Wpis z mikrobloga

Znajomemu z pracy dwa lata temu zmarla matka, zostawila mu dom w ktorym on zyl z ta matka cale zycie.
Najpierw tylko z matka potem z zona, ktora kilka miesiecy po smierci matki, wystapila o rozwod i chciala dom dla siebie. Skonczylo sie tak ze zatrzymal dom ale musial splacic byla zone. (Mowil ze 50% ale nie wiem jaka byla cala umowa miedzy nimi.
No i teraz ten typ dorwal babke z tindera, sa ze soba mniej niz pol roku. Dzisiaj opowiadal ze postanowili ze sprzedadza ten dom wezma razem kredyt i kupia inny dom. (Ona narazie wynajmuje)
Co myslicie? cos tu smierdzi z daleka, czy jednak jestem przewrazliwiony przez niezdrowy wykop i poprostu powinienem cieszyc sie ze szczescia kolegi?

#takasytuacja #zwiazki #rozowepaski #niebieskiepaski
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mielonkazdzika nie wiem czy dobrze rozumiem prawo ale odziedziczony majątek po rodzinie albo zakupiony przed ślubem nie wchodzi w skład majątku wspólnego w małżeństwie więc z tego powinno wynikać że on nie powinien spłacać 50% wartości tego domu po matce żonie podczas rozwodu.
  • Odpowiedz
Skonczylo sie tak ze zatrzymal dom ale musial splacic byla zone. (Mowil ze 50% ale nie wiem jaka byla cala umowa miedzy nimi.

@mielonkazdzika: prawo mówi że majątek dziedziczony nie wchodzi w majątek wspólny, z jakiej racji więc musiał spłacić żonę? Oczywiście, jego matka mogła zapisać dom na niego i jego żonę, wtedy tak. W innym wypadku dom byłby tylko jego.

Przedmioty uzyskane poprzez dziedziczenie, zapis lub darowiznę również nie
  • Odpowiedz
@mielonkazdzika wydaje mi się że to jest jednolity przepis dla europy. Sprawy testamentu mogą wyglądać w różnych krajach inaczej np. w Polsce jakby Twoja matka przepisała wszystko co ma sąsiadce to rodzina może domagać się zachowku w postaci pieniężnej odpowiedniej wg procenta dziedziczenia ustawowego, czyli sąsiadka by musiała spłacić każdemu z Twojego rodzeństwa odpowiedni procent wartości całego tego majątku. Są kraje gdzie pewnie ten zachowek by nie był możliwy prawnie i
  • Odpowiedz
typ dorwal babke z tindera, sa ze soba mniej niz pol roku. Dzisiaj opowiadal ze postanowili ze sprzedadza ten dom wezma razem kredyt i kupia inny dom. (Ona narazie wynajmuje)

@mielonkazdzika: XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD twój kolega to chyba ten, co wysyła dane swojej karty bankowej oszustom z olx
  • Odpowiedz
  • 0
@p4wl kolega ściemnia
Pewnie sam żonie oddał połowę majątku bo mu się nie chciało za dużo nad rozwodem myśleć I lepiej popykać w CSka a teraz musi jakoś usprawiedliwić glupote
  • Odpowiedz