Aktywne Wpisy

Pamiętam jak w podstawówce omawialiśmy książkę "Chłopcy z Placu Broni" i nauczycielka chwaliła postawę Erno Nemeczeka.
Stawiała nam go jako wzór do naśladowania, no tylko ja na to inaczej patrzyłem.
Zadawałem sobie pytanie "Gdzie byli dorośli?", moim zdaniem to że Erno zmarł nie było czymś godnym pochwały.
Według mnie dzieci nie powinny ginąć za jakieś swoje ideały, w tym wypadku jakiś głupi plac którego traktowali jak małą ojczyznę, cała książka gloryfikowała w
Stawiała nam go jako wzór do naśladowania, no tylko ja na to inaczej patrzyłem.
Zadawałem sobie pytanie "Gdzie byli dorośli?", moim zdaniem to że Erno zmarł nie było czymś godnym pochwały.
Według mnie dzieci nie powinny ginąć za jakieś swoje ideały, w tym wypadku jakiś głupi plac którego traktowali jak małą ojczyznę, cała książka gloryfikowała w
mati1990 +15
W środę rozmawiałem z szefem o przedłożeniu urlopu o 2 tyg - potrzebuję na opiekę nad starszą po operacji. Ten przygłup w-----ł się i stwierdził że jestem nie poważny ale że w dupiu jego sapanie miałem to i tak nic mu nie mówiąc wrzuciłem urlop na kolejne 2 tyg, jak jutro rano zapta się gdzie jestem i będzie chciał żebm wrócił dostanie moje l4 na 1-2msc na opiekę nad bliskim członkiem rodziny

Jak wrzuciłem hasło "jak zrobić schody" w google to są spoko schematy i przekroje jak to powinno wyglądać, na większości to samo tj. wykop i lanie ławy pod schody albo zrobienie fundamentu schodów ze zbrojeniem itp. https://receptynadom.pl/wp-content/uploads/2016/04/schody_wejsciowe_dom__Rys_1-730x813.jpg
Tylko jest jeden problem. Grunt mam gliniasty więc dom mam na płycie fundamentowej i do tego w koło całego fundamentu ok 30-40cm pod ziemią jest wyłożona opaska przeciwwysadzinowa z XPSa 8cm wychodząca tak z metr poza obrys domu.
Przez to nie mogę kopać fundamentu pod schody na te 80cm (strefa przemarzania) bo musiał bym naruszyć tę opaskę i nie ma w necie żadnego z takich schematów jak wyżej co by trzeba było robić w moim przypadku.
Zastanawiam się czy można np. odkopać z wierzchu tę opaskę i bezpośrednio na niej zrobić podbudowę pod schody, kruszec potem piasek i na tym lać schody?
Wydaje mi się, że skoro fundament schodów jest po to, żeby sięgając poniżej strefy przemarzania gruntu zamarzający grunt nie miotał schodami, a opaska przeciwwysadzinowa też spełnia taką rolę (chroni grunt pod płytą fundamentową przed nadmiernym przemarzaniem) to robienie fundamentu pod schody to robienie dwa razy tego samego?
#budujzwykopem #pytaniedoeksperta #budownictwo #pytanie
źródło: 1000013357
PobierzJeżeli tak, to przerwij wymień pod opaska i opaskę połóż na nowym piasku