Wpis z mikrobloga

Będę chciał zabrać się za schody wejściowe do domu. Kształt jak na rysunku tj. 120cm x 84cm, dwa stopnie po 16cm Może się okazać, że jak podniosę trochę teren to wyjdzie nawet z tego po prostu jedna platforma nawet mniejsza ok 120cm x 60cm o wysokości ok. 18cm i tyle.

Jak wrzuciłem hasło "jak zrobić schody" w google to są spoko schematy i przekroje jak to powinno wyglądać, na większości to samo tj. wykop i lanie ławy pod schody albo zrobienie fundamentu schodów ze zbrojeniem itp. https://receptynadom.pl/wp-content/uploads/2016/04/schody_wejsciowe_dom__Rys_1-730x813.jpg

Tylko jest jeden problem. Grunt mam gliniasty więc dom mam na płycie fundamentowej i do tego w koło całego fundamentu ok 30-40cm pod ziemią jest wyłożona opaska przeciwwysadzinowa z XPSa 8cm wychodząca tak z metr poza obrys domu.

Przez to nie mogę kopać fundamentu pod schody na te 80cm (strefa przemarzania) bo musiał bym naruszyć tę opaskę i nie ma w necie żadnego z takich schematów jak wyżej co by trzeba było robić w moim przypadku.

Zastanawiam się czy można np. odkopać z wierzchu tę opaskę i bezpośrednio na niej zrobić podbudowę pod schody, kruszec potem piasek i na tym lać schody?

Wydaje mi się, że skoro fundament schodów jest po to, żeby sięgając poniżej strefy przemarzania gruntu zamarzający grunt nie miotał schodami, a opaska przeciwwysadzinowa też spełnia taką rolę (chroni grunt pod płytą fundamentową przed nadmiernym przemarzaniem) to robienie fundamentu pod schody to robienie dwa razy tego samego?

#budujzwykopem #pytaniedoeksperta #budownictwo #pytanie
Catmmando - Będę chciał zabrać się za schody wejściowe do domu. Kształt jak na rysunk...

źródło: 1000013357

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach