Aktywne Wpisy
Gumez +603
Moja mama dzisiaj zmarła. Rak ją wykończył. Była bardzo wierząca, wiec proszę chętnych o modlitwę #modlitwa #mirkomodlitwa

Knaga_powrot +23
Skopiuj link
Skopiuj link
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
#smarthome #tuya #zigbee #zwave #dom #mieszkanie
@Am61: z mojego wieloletniego doświadczenia wiem, że nie warto opierać się na jednym rozwiązaniu. Raczej Home Assistant plus urządzenia wspierające przede wszystkim Zigbee i w drugiej kolejności WiFi.
Ale i tak zachęcałbym do instalacji Home Assistant. Są tutoriale jak skonfigurować samą bazę (np. na jakimś ThinClient jak Wyse 5070) i później dodawanie elementów to przyjemność, bo dzisiejszy HO jest bardzo intuicyjny, dużo rzeczy
I właśnie dlatego ja poszedłem w shelly.
Ma fajny dashboard przez przeglądarkę i apkę na androida, łatwo konfigurowalny, działa offline bez potrzeby stawiania serwera lub łączenia się z chinami, produkowane w Bułgarii.
Z minusów:
- elementy są droższe od
@Am61: Dokładnie tak :)
@Issac: z minusów warto dodać, że to WiFi. Ale z tego co wiem, pracują chyba nad ZigBee.
@Am61: sam protokół nie jest stabilniejszy. Jedyne co to zwave ma większy zasięg przez co jak się nierozmyslnie buduje sieć to zwave będzie jeszcze +/- dobrze działać tam gdzie zigbee będzie już na swojej granicy i stąd wynika niestabilność. Ale jak zadbasz o jakieś podstawowe rzeczy typu dobre rozmieszczenie routerów to zarówno zigbee jak i zwave będą mega stabilne