Wpis z mikrobloga

Jaki prosty i w miarę tani system Smart wybrać do domu? Najbardziej zależy mi ba bezproblemowej pracy i dobrym wsparciu. Chcę unikać rozwiązań wymagających sporych umiejętności konfigurowania i stawiania wszystkiego od zera. Co polecacie?
#smarthome #tuya #zigbee #zwave #dom #mieszkanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jaki prosty i w miarę tani system Smart wybrać do domu?

@Am61: z mojego wieloletniego doświadczenia wiem, że nie warto opierać się na jednym rozwiązaniu. Raczej Home Assistant plus urządzenia wspierające przede wszystkim Zigbee i w drugiej kolejności WiFi.
  • Odpowiedz
@Am61: Taka łopatologiczna jest Aqara. Masz główną bazę (Hub), do tego czujniki na zigbee. Dodawanie urządzeń jest poprzez kreator. Same czujki np. na Aliexpress nie są super drogie. Minus, że głównie działa w swoim ekosystemie.

Ale i tak zachęcałbym do instalacji Home Assistant. Są tutoriale jak skonfigurować samą bazę (np. na jakimś ThinClient jak Wyse 5070) i później dodawanie elementów to przyjemność, bo dzisiejszy HO jest bardzo intuicyjny, dużo rzeczy
  • Odpowiedz
@Am61: jeżeli zależy Ci na możliwości rozszerzaniu zestawu, to tylko elementy które się integrują z HA.
I właśnie dlatego ja poszedłem w shelly.
Ma fajny dashboard przez przeglądarkę i apkę na androida, łatwo konfigurowalny, działa offline bez potrzeby stawiania serwera lub łączenia się z chinami, produkowane w Bułgarii.

Z minusów:
- elementy są droższe od
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Issac: @mirekwirek a zwave np. jakaś bramka godna polecenia pod HA? Czy lepiej w Zigbee się od razu pchać? Mam kilka urządzeń dodanych do Tuya i jest ok, ale to głównie czujniki temperatury, wtyczki do gniazdka i tańsze dotykowe przełączniki światła. Wszędzie przewija się, że ZWave jest stabilniejsze. To prawda?
  • Odpowiedz
@Am61: znajdź smart zabawki co potrzebujesz, a potem będziesz myślał jaką bramkę potrzebujesz. ZWave w teorii lepsze, ale… więcej urządzeń jest na ZigBee. Urządzenia na WiFi nie są energooszczędne i przy słabszych sieciach potrafią ją zapchać jak jest dużo urządzeń. Raczej unika się WiFi, ale nie zawsze się da. Sam mam parę urządzeń Shelly i inne na bazie esp. Ale większość Zigbee i nic na ZWave. :)
  • Odpowiedz
ZWave jest stabilniejsze. To prawda?

@Am61: sam protokół nie jest stabilniejszy. Jedyne co to zwave ma większy zasięg przez co jak się nierozmyslnie buduje sieć to zwave będzie jeszcze +/- dobrze działać tam gdzie zigbee będzie już na swojej granicy i stąd wynika niestabilność. Ale jak zadbasz o jakieś podstawowe rzeczy typu dobre rozmieszczenie routerów to zarówno zigbee jak i zwave będą mega stabilne
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@mirekwirek: głównie chodzi mi o Termostaty i przełączniki światła. Wtedy lepiej Zigbee czy zwave? Tuya mam już sporo urządzeń, ale tylko 2 przełączniki światła i są ok, ale to takie tańsze urządzenia. Jakie firmy przy przełącznikach i termostatach brać pod uwagę? Macie coś godnego polecenia?
  • Odpowiedz