Wpis z mikrobloga

Cześć, pytanie dla ludzi bardziej w temacie. Mam buty Dolomite Croda Nera Hi GTX, czeka mnie kilkudniowy wypad i chodzenie po wysokich tatrach, czy do tych butów mogę założyć raki? Czy podeszwa jest zbyt miękka? Według opisów podeszwa klasyfikuje się jako średnio twarda. Nigdy nie miałem raków a też najtańsze nie są, dlatego zastanawiam się czy ma to sens.

#trekking #gory #tatry
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hark: koszykowe od biedy założysz, ale licz się z tym, że łącznik może strzelić (to jest część wymienna), druga sprawa, pytanie czy te buty wytrzymają cały dzień w mokrym śniegu, bo GTX też potrafi przemoknąć, no i jeszcze jedno, one nie wyglądają na takie, co nadają się do kopania nimi w śnieg, a to moim zdaniem jest w Tatrach Wysokich dość ważne, no ale jest odwilż, więc może ten śnieg
  • Odpowiedz
@Hark: Możesz założyć raki koszykowe (tzw. paskowe). Raki takie występują też w wersji z elastycznym łącznikiem.
  • Odpowiedz
@Hark: to nie są buty do raków i nie są to buty w tatry przy tej pogodzie. Podeszwa i krój co najwyżej do spacerów po głównej grani Karkonoszy
  • Odpowiedz
@Hark: Ja używałem z powodzeniem Salewa crow gtx całym rokiem. Też niby nie są stricte zimowe a robilem w nich i zalodzone kominki i torowanie w śniegu do pasa.
  • Odpowiedz