Wpis z mikrobloga

#podatki #pit #ksiegowosc
W zeszłym roku podłączyłem ogrzewanie na poddaszu, firma wystawiła mi fakturę Modernizacja Inst. CO
Czy mogę odliczyć od tego podatek?
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrsMsx: że niby z ulgi termomodernizacyjnej? do którego z tych punktów ma pasować podłaczenie ogrzewania na poddaszu gdzie wcześniej ogrzewania nie było?

Termomodernizacja polega na:

ulepszeniu, gdzie zmniejsza się zapotrzebowanie na energię dostarczaną na ogrzewanie i podgrzewanie wody użytkowej oraz ogrzewanie do budynków mieszkalnych;
ulepszeniu, gdzie zmniejszają się straty energii pierwotnej w lokalnych sieciach ciepłowniczych oraz zasilających je lokalnych źródłach ciepła, jeżeli budynki mieszkalne, do których dostarczana jest z tych
  • Odpowiedz
  • 0
@Catmmando: ulepszenie polega na tym że jest ocieplone poddasze i mniejsze zapotrzebowanie na energię jest na dole ale to moja subiektywna ocena. Rachunki za ogrzewanie mimo podwyżek są takie same lub troszkę mniejsze w miesięcznym odczycie jak rok temu kiedy nie było na górze ogrzewania
  • Odpowiedz
@MrsMsx: jak ocieplałeś poddasze to masz termomodernizację

jak jedynie podłączyłeś ogrzewanie na poddaszu to według wszelkiej logiki zwiększyłeś zużycie energii
  • Odpowiedz