Wpis z mikrobloga

Przerabiam ekonomię międzynarodową Krugmana, no i jest tam mnóstwo rzeczy stricte matematycznych. Ostatni raz styczność z matematyką miałem jakieś 15 lat temu. Jakie zagadnienia poruszyć celem zrozumienia tego o czym on pisze?

#ekonomia #matematyka
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ekonomię międzynarodową Krugmana

@ab_ovo_usque_ad_mala: z tej ksiazki chyba nie korzystalem, ale jak mialem Makro, ekonomie gospodarki otwartej czy teorie wymiany miedzynarodowej to to sa glownie pochodne czastkowe, logarytmy, calki. Najczęściej równania sprowadzały się do równań liniowych, natomiast często trzeba je przekształcać do tej formy za pomocą np. logarytmowania

mozesz tez powtorzyc sobie podstawy statystyki, rozklad normalny, podstawy rachunku prawdopodobienstwa i moze podstawy teorii gier (?)

/edit: a jednak mielismy te
  • Odpowiedz
@iforgotmypass_: Dziękuję za odpowiedź. Problem jest taki, że moja przygoda skończyła się na poziomie matury. Tak więc większości tych rzeczy nigdy się nie uczyłem, no i muszę po prostu zrobić wszystko od początku. Od czego sugerowałbyś zacząć? Albo inaczej, po jakie źródła i w jakiej kolejności sięgnąć?
  • Odpowiedz
@ab_ovo_usque_ad_mala: najwiecej sie przyda analizy. Moze Krysicki, Włodarski - Analiza matematyczna w zadaniach + etrapez. Do statystyki polecam StatQuest na YT - obejrzyj sobie filmy odnośnie regresji liniowej, p-value, testach statystycznych. Ma też chyba jakieś filmiki odnośnie logarytmów itd.
iforgotmypass - @abovousquead_mala: najwiecej sie przyda analizy. Moze Krysicki, Włod...
  • Odpowiedz