Wpis z mikrobloga

@zapalara: Tak, ale przecież na dłuższą metę to jest nie do utrzymania. Do kupowania europejskich stocków potrzeba euro, jak rośnie na nie popyt to się umacnia. Dla każdej gospodarki strefy euro co innego jest istotne, ciężko będzie dopasować stopy procentowe do odpowiedniego poziomu. Gospodarka Niemiec dużo eksportuje, jeśli euro będzie zbyt mocne ich towary mogą przestać być atrakcyjne. Zbyt duży wzrost europejskich giełd może być tragedią dla kontynentu.
  • Odpowiedz
@ab_ovo_usque_ad_mala

Gospodarka Niemiec dużo eksportuje, jeśli euro będzie zbyt mocne ich towary mogą przestać być atrakcyjne.

Z drugiej strony Niemcy muszą importować surowce, więc spada koszt wytworzenia produktu. Jestem tylko wykopkiem, nie podejmę się osądu skutków.

Jednak chyba ludzie nie doceniają administracji Trumpa. Gospodarki europejska i amerykańska stoją na innych fundamentach.

No oni przede wszystkim mają własne paliwa, więc nikt rozsądny tego nie porównuje. On może krzyczeć coś o zielonych ładach,
  • Odpowiedz
@van-der-staas: Wiesz, tylko moim zdaniem trochę źle myślisz. Nie ma czegoś takiego jak "własne paliwa", bo one wszystkie są kupowane na tym samym rynku i cena dla każdego jest taka sama. Ropa jest rozliczana w dolarach, więc to już jest zawarte we wzroście wartości kursu EUR/USD. On doskonale rozumuje w jaki sposób działają rynki walutowe, ja jeszcze nie widzę intuicyjnie wszystkich zależności. ChatGPT w każdym razie twierdzi, że kurs EUR/USD
  • Odpowiedz
@ab_ovo_usque_ad_mala

ChatGPT w każdym razie twierdzi, że kurs EUR/USD musiałby wynosić około 1.20 - 1.25 żeby móc realnie wpłynąć na PKB Niemiec. xD

Ostatni raz taka sytuacja miała miejsca w czerwcu '21, więc to chyba nie jest nierealne. Nie wiem czy tak jest, nie mam żadnego wykształcenia, udzielam się też po to, żeby usłyszeć argumenty, zweryfikować je sobie i czegoś się dowiedzieć. :)

Nie ma czegoś takiego jak "własne paliwa", bo one wszystkie
  • Odpowiedz