#siecikomputerowe #lan Mam problem z udostępnianiem pliku excela w sieci LAN. Plik znajduje się na serwerze w sieci LAN, ma prawidłową nazwę łącznie z rozszerzeniem. Dysk jest zamapowany w systemie Windows 10 przy pomocy protokołu FTP. Chcę otworzyć plik test.xlsx to otwiera mi się domyślna przeglądarka w postaci Chrome ze stroną startową onetu i tyle, pozamiatane. No to robię skrót na pulpicie, we właściwości wstawiam linię ->"c:\Program Files\Microsoft Office\root\Office16\Excel.exe" ftp://10.0.0.22/public/test.xlsx<- i plik się otwiera najpierw pytając o hasło do serwera, po czym plik otwiera się do odczytu. A chciałbym by od razu startował bez podawania hasła i do edycji. Zaznaczę że będzie otwarty do edycji jednocześnie w jednej instancji. Coś ktoś poradzi? Podpowie? Jakoś na W7 miałem coś podobnego u księgowej zrobione i to działalo od strzała, a dziesiątka bryka jak źrebak.
@crazy_wolf: Czyli powinienem mieć protokół smb/cifs zainstalowany na serwerze? Obawiam się że nie mam takiej możliwości. Ale sprawdzę jak tylko dotrę do pracy dziś.
@Wiskoler_double: Dokładnie. FTP wypada powoli z gry w aplikacjach użytkowych, bo ludzie już nie myślą, i chcą aby po kliknięciu coś działało, a nie jakieś zapytania itp. Do tego stawianie FTP samemu to jednak trochę trzeba wiedzieć (tryb pasywny, aktywny, autoryzacja). W wypadku SMB zwykle starczy prawy klik na folder i opcja udostępnij (w Windows czy Linux).
@Wiskoler_double: No stawianie serwerów to już wyższa liga po prostu :) Chociaż technicznie rzecz biorąc, takie proste udostępnianie folderów jak w Windows, to też stawianie serwera. Tylko no, łatwiejsze.
@crazy_wolf: Ale to nie jest jakaś wielka filozofia z postawieniem serwera. Kupujesz NAS, wkładasz dysk, uruchamiasz i konfigurujesz by działało. Koniec. Serwerek pracuje i hostuje pliki, one są widoczne w sieci i można się do nich dostać. Tylko tyle że nie można ich otworzyć do przeglądania zawartości, a już nie mówię o edycji. A mnie chodzi już tylko o podgląd arkusza excela. No i się nie da w dziesiątce. A
@Wiskoler_double: To się tylko tak wydaje. Jest różnica między stawianiem serwera samemu, znając technologię i protokoły (jak są zbudowane, jak działają, co w zasadzie się dzieje) - a kupieniem pudełka, które robi to za człowieka (a w zasadzie automatyzuje proces dając ładne GUI, bo pod spodem ktoś już to wszystko i tak musiał poukładać). Dla Ciebie to tylko podgląd Excela. Z mojej perspektywy analiza tego co działa, jak działa (albo
Gdyby to było takie wszystko proste, to nie miał byś problemu przecież :)
@crazy_wolf: I tu się z waćpanem zgodzę w całej rozciągłości. Trzeba będzie sobie odpuścić stawianie na rozwiązania serwerowe i niech prezio nadal buja się z plikiem na paluszku i milionem kopii bo już sam zapomniał gdzie i kiedy kopiował do jakiej lokalizacji. Chciałem dobrze, a wyszło jak zwykle.
@Wiskoler_double: Stawianie serwerów w małych firmach ma sens, o ile ma się do tego administratora co to wszystko ogarnia (i trzeba mu za to porządnie płacić). W Polsce wiele firm tego nie rozumie. A później problem, bo dane księgowe zniknęły, przyszła kontrola i trzeba będzie płacić kary :) A najbardziej to lubię firmy, co robią kopie zapasowe, ale nigdy nawet 1 raz nie sprawdziły co się stanie w razie awarii
Mam problem z udostępnianiem pliku excela w sieci LAN. Plik znajduje się na serwerze w sieci LAN, ma prawidłową nazwę łącznie z rozszerzeniem. Dysk jest zamapowany w systemie Windows 10 przy pomocy protokołu FTP. Chcę otworzyć plik test.xlsx to otwiera mi się domyślna przeglądarka w postaci Chrome ze stroną startową onetu i tyle, pozamiatane.
No to robię skrót na pulpicie, we właściwości wstawiam linię ->"c:\Program Files\Microsoft Office\root\Office16\Excel.exe" ftp://10.0.0.22/public/test.xlsx<- i plik się otwiera najpierw pytając o hasło do serwera, po czym plik otwiera się do odczytu. A chciałbym by od razu startował bez podawania hasła i do edycji. Zaznaczę że będzie otwarty do edycji jednocześnie w jednej instancji.
Coś ktoś poradzi? Podpowie?
Jakoś na W7 miałem coś podobnego u księgowej zrobione i to działalo od strzała, a dziesiątka bryka jak źrebak.
Sprzęt z Windows, innym systemem czy NAS?
Jest szansa na ogarnięcie po SMB?
Kto zarządza
@crazy_wolf: I tu się z waćpanem zgodzę w całej rozciągłości.
Trzeba będzie sobie odpuścić stawianie na rozwiązania serwerowe i niech prezio nadal buja się z plikiem na paluszku i milionem kopii bo już sam zapomniał gdzie i kiedy kopiował do jakiej lokalizacji. Chciałem dobrze, a wyszło jak zwykle.