Wpis z mikrobloga

#kingdomcomedeliverance #kcd2 #gry

Moje pierwsze zetknięcie z 2 częścią, w jedynkę nie grałem. Na grę się skusiłem, ze względu na genialne recenzje i porównywanie do rdr2. Z mojej perspektywy to wspaniała gra, ale niestety daleko do Zelda botw, czy rdr2.

1.Przejdę od zalet gra ma najlepszy system dialogów i interakcji ze światem na podstawie wyborów jaki kiedykolwiek spotkałem.
2. Genialna stylistyka, tekstury i cały świat
3. Fajny humor w grze i ciekawe misje
4. Klimat i świat całe powiązanie wszystko to czapki z głów, świat i postacie są bardzo wiarygodne

Teraz jeśli chodzi o wady:
1. Gra posiada otwarty świat, jednak misje są strasznie szablonowe i oskryptowane. Wykonywanie misji jest momentami niemożliwe, jak zboczymy z drogi jak to przewidział skrypt, na maxa psuje odczucia.
2. Oskryptowane elementy świata w stosunku do rdr2 to trochę słabo wygląda, gra generuje jakiś oskryptowane interakcje
3. System walki jest ciekawy ale nie porywa mnie do końca

Nie skończyłem jeszcze gry, jestem w trakcie może się rozkręci. Na ten moment dla mnie ta gra to Skyrim bez smoków. Bałem się trochę elementów surivalu i zapisu, ale kompletnie bezzasadnie. Mam nadziej, że wrócę tu za jakiś czas i ocenię grę bardziej wiarygodnie gdy ja skończę.

Ciekaw jestem waszego spojrzenia na moje argumenty i czy ktoś odbiera grę na 10/10?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czy ktoś odbiera grę na 10/10?

@bonus: 10/10 to może nie bo takich gier nie ma, ale zdecydowanie 9,0/10. Mogłoby być więcej i lepiej, zawsze może być lepiej.
  • Odpowiedz
Ogólnie jest jak napisałeś... a jak walka Ci się już nie podoba to będzie tylko gorzej :)

2. Oskryptowane elementy świata w stosunku do rdr2 to trochę słabo wygląda, gra generuje jakiś oskryptowane interakcje

@bonus: Co to znaczy? Pytam serio, bo odbiłem się kiedyś od RDR2 i w sumie nie wiem jak to wyglądało.
No ale każde losowe zdarzenie jest w ten czy inny sposób skryptem - w KCD2 są dość widoczne, bo
  • Odpowiedz
  • 0
@FrostlyMostly: w rdr2 niektóre elementy są oskryptowane, ale są o wiele bardziej naturalne moim zdaniem, jakby to powiedzieć bardziej imersyjne ( ͡° ͜ʖ ͡°) Gra jakby sama nas w nie wpycha ale mamy zawsze różne wyjścia z tych sytuacji. Natomiast to że kcd2 używam szybkiej podróży i gra generuje mi jakąś zasadzkę albo wilki to jest takie mocno meh. Po prostu imersją świata jest zdecydowanie gorsza,
  • Odpowiedz
@bonus: Te losowe spotkania w KCD2 przytrafiają się też gdy nie korzystasz z szybkiej podróży a w RDR2 szybkiej podróży nie ma, więc nie wiadomo jakby to tam wyglądało. Co do samej naturalności to systemy animacji postaci w RDR2 stoją na znacznie wyższym poziomie i interakcje są bardziej "prawdziwe". Same misje w RDR2 są również bardzo liniowe i trzeba się trzymać tego, co gra założyła.
  • Odpowiedz
@bonus: Przeciez rdr2 jest jeszcze bardziej oskryptowane, poza tym tam to juz wgl sa liniowe misje i brak logiki w tym swiecie, musisz grac tak jak tworcy tego chca bo inaczej "mission failed" gra na raz tak naprawde, rdr2 ma fajna fizyke itd ale co do gameplayu mozliwosci itd to jest to dosyc prymitywna gra, poza tym te systemi immersyjne maja sie nijak do kcd bo w rdr2 oprocz immersji
  • Odpowiedz
  • 0
@marso96: no moim zdaniem wiedźmin 3 i rdr2 są dość zbliżone. Akurat z takich gier które można przejść na różne sposoby to bardzo bym pochwalił Last of us 2 jest półkę wyżej. Ale to są wszystko inne gry i złożona sprawa w ocenie tego wszystkiego
  • Odpowiedz
@bonus: Wedlug mnie W3 i RDR2 to zupelnie inne gry ktore maja inne priorytety i na co innego klada nacisk, W RDR2 glownym motorem napedowym jest immersja, poza tym to gra akcji z elementami rpg za to w W3 glownym mtorem napedowym jest zlozonosc questow oraz ich wplyw na swiat gry a gra to action rpg. W kazdym razie obie gry przeszedlem po kilka razy, Wiedzmina 3 okolo 5 razy
  • Odpowiedz