Wpis z mikrobloga

Jest tu jakiś stomatolog? Pani doktor po ekstrakcji ósemki zakleiła mi ranę jakimś glutem, chyba opatrunkiem kolagenowym. Nie pamietam czy powiedziała, ze on rozpuści się do zera czy zaleciła, żebym go wypluł. Podpowiedzcie, bo jeszcze mi tam coś zbutwieje xD
#stomatologia #medycyna #dentysta #kiciochpyta #zeby
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pani doktor po ekstrakcji ósemki zakleiła mi ranę jakimś glutem, chyba opatrunkiem kolagenowym. Nie pamietam czy powiedziała, ze on rozpuści się do zera czy zaleciła, żebym go wypluł.

@JudzinStouner: To sie rozpuszcza w ciagu kilku dni.Po wyrwaniu zeba jak najmniej sie plucze zasysa itd rane zeby nie naruszyc skrzepu bo bedzie suchy zebodol.Dlugi bol i masakra ogolnie.
  • Odpowiedz
@JudzinStouner: Jeśli dostałeś opatrunek kolagenowy, to najczęściej rozpuszcza się on samoistnie w ciągu kilku dni do tygodnia. Czasem jednak dentysta może zalecić jego usunięcie po jakimś czasie, jeśli się nie rozpuści całkowicie. Jeśli nie pamiętasz dokładnych zaleceń, to zadzwoń i się dopytaj. Pamiętaj tylko, żeby tego w mordzie nie dotykać mocno językiem, unikaj intensywnego płukania ust, ssania, żeby nie naruszyć gojenia. Jeśli opatrunek zaczyna się odklejać, ale nie powoduje dyskomfortu,
  • Odpowiedz
@JudzinStouner: Najcześciej to rozpuszcza, najlepiej zadzwoń i dopytaj. Tak jak ktoś ci wyżej napisał najbardziej istotne jest aby nie dotykać tego miejsca językiem, ostro nie płukać. Po dziurze krew zaczyna krzepnąć i stopniowo zamienia się w galaretkę czyli skrzep twój naturalny opatrunek. Myj delikatnie i jak najmniej to ruszaj. Najgorsze jak wypłuczesz go i doprowadzisz do suchego zębodołu bo to gorsze od wyrwania zęba.
  • Odpowiedz