Wpis z mikrobloga

@Mirkosoft: Nie, chcę zrozumieć mechanizm biochemiczny. Opisałem drogę, którą się dowiedziałem i zaskoczenie, którego doznałem. Z tego co wiem, nikt nie chce być gruby, przyczyny są gdzieś w psychice i pewnie nie jest latwo to zmienić.
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: Nie, chodzi o to, ze masa kobiet tłumaczy swoją wagę IO, a prawda jest taka, że jest to skutek ich zaniedbań. Naprawdę jest mało przypadków, że przez hormony nie możesz schudnąć, bo będąc pod kontrolą lekarza, prowadząc dobrą dietę, możesz utrzymywać normalną wagę. Ja nie mówię tu o innych chorobach, braniu sterydów, stanach depresyjnych, czy jakichś skrajnie dziwnych przypadkach hormonalnych, bo to jest inna kwestia, ale prawda jest taka,
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: Ja w ogóle chcę oddzielić całą masę problemów i kwestii związanych z psychiką, interesuje mnie tylko i wyłącznie czy istnieje reguła:
1. IO -> otyłość
2. Otyłość -> IO
3. Jeszcze inaczej
oraz jej zakres (zawsze, najczęściej, istotnie statystycznie na poziomie rycerzy PubMedu itd)
  • Odpowiedz
@kamilxpompa: nie jedza za duzo, tylko pokarm w sklepach ma duzo kcal i malo skladnikow odzywczych. Kiedys ta sama ilosc pokarmu nie mialaby az takich bomb cukrowych w skladzie co dzis wszedzie jest. No i jeszcze coraz wiecej chemii. W UE i tak mamy w miare jeszcze jakies regulacje, bo w takich stanach to kawalek sernika z cheesecake factory potrafi miec 800 kcal
  • Odpowiedz
1. IO -> otyłość

@gesty: Nie, to nie jest reguła. To, że ktoś ma IO = gorszy transport glukozy z krwi do komórek. Tyko tyle lub aż tyle.
  • Odpowiedz
przyczynowość "otyłość -> pogarszanie transportu glukozy"?

@gesty: Tak, ponieważ otyłość jako jednostka chorobowa powoduje kaskadę upośledzeń szlaków metabolicznych
  • Odpowiedz
@gesty: przy pcos mają IO będąc szczupłe, ale nie dość że sama IO nieco inaczej wygląda to ma inne podłoże.

Najważniejsze jednak bo widzę, że nikt tego nie rozumie, cóż się dziwić nawet tacy poważani w branży ale szamanizujaco szuryzujacy jak Mauricz choć ten robi to tak że sugeruje, ale nie mówi wprost bo wie że to bzdura, że samo posiadanie IO nie jest bezpośrednim czynnikiem powodującym, że tyjesz łatwiej.
  • Odpowiedz