@widmo82: weź wytłumacz dla laika. Bo jestem zapakowany w CDP posam kule nie wiem czy mam robić mine jak ten pies czy nie:P Ktoś(jakiś fundusz) kupił opcje na shorta? Czyli zapłacil rok temu ~1zł za każdą akcję którą dziś będzie mógł sprzedać za ~100zł (tylko najpierw musi je odkupić z rynku po ~230)
Fundusz pożyczył akcje kiedy były za 100zł i od razu sprzedał z umową, że musi je zwrócić (tzw. short, obstawianie spadku i zarobienie na nim). Powiedzmy 100 akcji.
Liczył, że spadną, odkupi za 80zł i odda zarabiając 20zł na każdej
@widmo82 Od momentu wejścia w short nie masz tych akcji, tylko gotówkę ze sprzedaży i zobowiązanie do ich późniejszego odkupienia. To dzieje się na poziomie systemu a nie ręcznie.
@widmo82: chat gpt ma rację. Akcje są wymieniane szybko ale i mądrze, ale nikt nie czeka paru dni aż królewicz się zdecyduje tylko chcesz shortować to masz cenę uzyskana ze sprzedaży, którą opisałeś i potem za to odkupujesz (też w tym rozsądnym modelu tj. Nie na raz tylko biorąc pod uwagę płynność rynku).
Ktoś(jakiś fundusz) kupił opcje na shorta? Czyli zapłacil rok temu ~1zł za każdą akcję którą dziś będzie mógł sprzedać za ~100zł (tylko najpierw musi je odkupić z rynku po ~230)
Fundusz pożyczył akcje kiedy były za 100zł i od razu sprzedał z umową, że musi je zwrócić (tzw. short, obstawianie spadku i zarobienie na nim). Powiedzmy 100 akcji.
Liczył, że spadną, odkupi za 80zł i odda zarabiając 20zł na każdej
@atti: nie wiadomo ile z pożyczonych sprzedał i kiedy
źródło: short
Pobierzźródło: short
Pobierz