Wpis z mikrobloga

• 7
@Wykopaliskasz: ja uΕΌywam aplikacji StoneHiding- tam jest mapa, wyszukujesz kamyk w okolicy, znajdujesz, oznaczasz jako znaleziony, potem siΔ™ go gdzieΕ› chowa i oznacza znowu na mapie jako β€žumieszczony”. Dodaje siΔ™ opisy i zdjΔ™cia :)
  • Odpowiedz
  • 1
@kwasnyseagal21: takie biaΕ‚e czasem kupujΔ™ na allegro (sΔ… teΕΌ w Obi albo w skΕ‚adach kamieni, to otoczaki pΕ‚askie, kamienie Thassos, uΕΌywane czΔ™sto w ogrodnictwie). A czasem malujΔ™ po prostu na takich znalezionych w lesie lub nad rzekΔ… :)
  • Odpowiedz
  • 7
@szukajac_wiedzy2: aplikacja StoneHiding to trochΔ™ odΕ‚am kamyczkowego szukania z kodem pocztowym. Ja od tego zaczΔ™Ε‚am ale frustrowaΕ‚o mnie ΕΌe grup na fb jest chyba z 10, zostawiaΕ‚am kamyki, nigdzie potem siΔ™ nie pojawiaΕ‚y i w sumie nie wiadomo byΕ‚o co siΔ™ dzieje z nimi…
Przez aplikację na telefonie mogę sobie śledzić gdzie lecą moje kamyki, niektóre zrobiły już po 6-7 tys km :)
OczywiΕ›cie te sojowe kamyki teΕΌ ginΔ… czasem…
  • Odpowiedz
  • 1
A jakby ktoś chciał spróbować to polecam apke (i przy okazji moje konto tam tam, moje kamyki śmigają głównie w #poznan ale sporo jest już i w innych miastach)

Klik
  • Odpowiedz
ja uΕΌywam aplikacji StoneHiding- tam jest mapa, wyszukujesz kamyk w okolicy, znajdujesz, oznaczasz jako znaleziony, potem siΔ™ go gdzieΕ› chowa i oznacza znowu na mapie jako β€žumieszczony”. Dodaje siΔ™ opisy i zdjΔ™cia :)

@oh_cherry: A da się sprawdzić na tej aplikacji historię danego miejsca? W zeszłym roku, dokładnie 19.10.2024, jak byłem na Krzemieńcu (styk trzech państw: Polski, Słowacji i Ukrainy), to widziałem na drzewie taki kamień z namalowanym obrazkiem, ale
Wykopaliskasz - >ja uΕΌywam aplikacji StoneHiding- tam jest mapa, wyszukujesz kamyk w ...

ΕΊrΓ³dΕ‚o: 20241019_141004

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 3
@Wykopaliskasz: od strony uΕΌytkownika chyba siΔ™ nie da sprawdziΔ‡ historii miejsca… ale jeΕ›li masz zdjΔ™cie kamyka i wiesz gdzie i dokΕ‚adnie kiedy tam byΕ‚ to myΕ›lΔ™ ΕΌe moΕΌna by byΕ‚o napisaΔ‡ do twΓ³rcy apki (Adam jest super pomocny i bardzo dobry jest z nim kontakt) - pewnie mΓ³gΕ‚by to sprawdziΔ‡ :)
Ewentualnie wrzuć zdjęcie na fb na grupie StoneHiding - kamyczki - może znajdzie się właściciel :)
Ale jeΕ›li kamyk
oh_cherry - @Wykopaliskasz: od strony użytkownika chyba się nie da sprawdzić historii...

ΕΊrΓ³dΕ‚o: IMG_0209

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@oh_cherry jak ja nienawidzę osób łamiących prawo i zostawiających kolorowe kamienie w parkach narodowych. Jak można takich ludzi określić? Czy słowo "idiota" jest za mocne na kogoś, kto rozrzuca śmieci po PN?
  • Odpowiedz
  • 0
@ksy3: nie wiem, ja nie zostawiam πŸ€·β€β™€οΈ
Poza tym czy pomalowany kamieΕ„ jest Ε›mieciem…? MyΕ›lΔ™ ΕΌe duΕΌo ludzi moΕΌe mieΔ‡ inne zdanie na ten temat…
Mnie irytujΔ… inni psiarze, ktΓ³rzy zostawiajΔ… kupy, ludzie ktΓ³rzy wyrzucajΔ… w lasach Ε›mieci, pety, butelki, zuΕΌyte pieluchy. Albo ci co na osiedlach wywalajΔ… przez okna stare jedzenie (β€žbo to dla ptaszkΓ³w albo dla bezdomnych kotΓ³w!”). MyΕ›lΔ™ ΕΌe w tym wszystkim malowane kamienie nie sΔ… takie
  • Odpowiedz
  • 0
@oh_cherry porownujesz osiedle do parku narodowego? Nie mam nic przeciwko zostawianiu kamyków gdziekolwiek ale w pewnych miejscach nie można ich zostawiać.
Pytasz czy pomalowany kamień jest śmieciem: otóż w parku narodowym wszystko przyniesione z zewnątrz i pozostawione (opakowanie po batoniku czy pomalowany kamień) lub po prostu przemieszczone (stosiki kamieni na szczytach układane przez turystów) jest śmieciem, który niszczy to, co PN stara się chronić.
  • Odpowiedz