Wpis z mikrobloga

@malkontent2023: Pierwsze widze a w UK 10 lat przepracowałem. Nie wiem czy to jakis nowy rodzaj dyskryminacji, czy rzeczywiście coś top secret (jakieś MI6? xD)
Niektóre firmy (dużo ostatnio) też wrzucają ogłoszenia kiedy nie mają zamiaru nikogo zatrudnić, tzw. ghost jobs. Nie pamiętam po co to robią ale może to jakaś metoda odsiewu żeby ludzie nie aplikowali.
Generalnie wygląda jak wymówka żeby po prostu nikogo nie przyjąć ale żeby było
  • Odpowiedz
@Izeer: do mi6 tez probowalem na pale aplikowac ale tam wymog 1 obywatelstwa jest oczywiscity i to minimum od 3-4 pokolon. Do borderfoce aplikowalem do cybersec i tylko chcieli brytyjskie obywatelstwo. Takze podejrzane.
To ogloszenie z malej firmy wiec pewnie chca tylko swoich miec ale naprawde.. coraz wiecej tego sie pojawia i to jest przerazajace. Jeszcze zeby ktos sie ze mna skontaktowal i chcial wyjasnic sytuacje a tu aplikacja wylaczony
  • Odpowiedz
@malkontent2023: No ja sie z UK w cholere wyprowadziłem kilka miesięcy temu na stałe, bo się w sumie wszystko skiepściło.
Szkoda że nie mają takich wymagań jak trzeba za minimalną pracować, szybko by im się gospodarka zwineła xD
  • Odpowiedz
@malkontent2023: A masz wyrobione podwójne obywatelstwo? Ja zrobiłem przed samym wyjazdem xD Dobrze mieć plan B w razie gdy wszedzie naokoło też sie spieprzy. Nie chce wracać do anglii, ale lepiej mieć możliwość.
  • Odpowiedz
@Izeer: tak mam ale jak widac nic to nie daje:) taka ciekawostka sprawdzilem sobie to cale "security check" i w wymaganiach na stronie rzadowej jest tylko wymog "right to work" wiec kazdy moze aplikowac kto legalnie moze pracowac a skoro oni tylko ograniczaja do british national to juz dyskyrminacja pelna para w bialy dzien.
  • Odpowiedz
@malkontent2023: No tak to wygląda. Zawsze możesz ich pozwać, ale raczej mało przy tym zyskasz. Na tych stronkach powinna być opcja report więc zgłaszaj ich to przynajmniej beda mieli coś do roboty.
  • Odpowiedz
@Izeer: tak zaraportowalem juz ich do indeed wiec ze sa jeszcze instuytucje ale szkoda mi czasu gonienia za tym talatajstwem gdyby to bylo w stylu zaraportuj i zapomnij to tak ale sadzenie sie z nimi bezsens. oczekiwalbym tylko rownych szans na start.
  • Odpowiedz
@dreadingit: zrobic zrobi sa odpowiednie instrytucje czy fundacje ale trzeba miec czas i sie naciagac.... trafic na odpowiednia i chetna osobe do pomocy. szkoda zwyczjanie czasu nawte jakby sprawa trafila do sadu to co ugramy? mozliwosc wyslania cv ktore odrzuca? nic pozatym
  • Odpowiedz