Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zauważyłem, że mam bardzo dziwny nawyk. Pracuje w biurze, mam dość nudną i powtarzającą się pracę biurową, dość prostą, nie wymagającą żadnego specjalnego wykształcenia. Czasem jest tego więcej, a czasem praktycznie nic przez tydzień czy dwa. i otóż zamiast robić to wszystko w godzinach pracy, to sobie to odkładam na później, a w tym czasie przeglądam wykop, yt itp. a pracę zabieram i robię w domu. Nie wiem czemu tak. Tłumacze sobie, że mi w domu wygodniej bo większy monitor, szybszy internet. Ale to nie prawda, raczej wszystko jest porównywalne. I wkurza mnie to, bo wcześniej jak zdarzało się to sporadycznie, tak teraz zabieram do domu wszystko. I już sobie chyba wmawiam, że jestem zajęty i olewam inne domowe obowiązki. Jak z tym walczyć?
#praca #pracbaza #gorzkiezale zupełnie nie wiem jak to otagować

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: grap32

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @tomekb1999: To też. Tylko tak ogólnikowo to opisałem z tym wykopem i yt. Nie spędzam tak 100% czasu. Mam taką pracę, że w sumie nikt mnie nie weryfikuje. Jak praca jest wykonana to hulaj dusza. Więc w godzinach pracy chodzę na spacery, zakupy, wszystkie wizyty typu fryzjer ustalam sobie na czas pracy.
Ale tak, taki detoks się pewnie przyda choć nie spędzam tak całego wolnego
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Tylko tak ogólnikowo to opisałem z tym wykopem i yt. Nie spędzam tak 100% czasu.

rozumiem, ta porada to tak z własego doświadczenia. Sam robiłem detoks i po pewnym czasie byłem bardziej zadowolony, miałem więcej motywacji, zacząłem się uczyć nowych rzeczy, czytać książki itd. Chodzi też o układ dopaminowy w mózgu - jak go zapychamy "łatwą" rozrywką to przestajemy mieć ochotę na coś bardziej wymagającego. Może u Ciebie zadziała
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @tomekb1999: O książki też czytam w pracy, tzn czytałem, ostatnio może mnie ale był okres, że non stop. I czasopisma, stare bo stare, ale związane z branżą w której pracuje bo kiedyś prenumeraty były.
Ale internet też w sumie wykorzystuje nie tylko do rozrywki tylko czasem i ambitniejsze treści przeglądam, udzielam się na paru forach. A i netflixa się obejrzy. Po prostu jakoś tak mi
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

I może w domu lepiej się pracuje bo jest spokój? W pracy cały czas gadają, wydaje mi się wtedy, że moja praca jest mniej efektywna i częściej robię błędy przez rozproszenie.

To może to nie jest aż taki problem jak Ci się wydaje? W każdym razie rozumiem, że chciałbyś jednak to zmienić. To mi przychodzi do głowy:

1. Odciąć sobie w pracy to z czego nie chcesz korzystać np. zablokować strony,
tomekb1999 - @mirko_anonim: 
I może w domu lepiej się pracuje bo jest spokój? W pracy...
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
precyzyjny-myśliciel-91: Jest to idealna sytuacja zeby rozpoczac druga prace zdalna w trakcie obecnej :) A co do twojego nawyku, czysta glupota, im wiecej w pracy zalatwisz i zrobisz "dla siebie" w wolnym czasie, tym mniej bedziesz mial do roboty w domu. A niestety dupogodziny trzeba wyrobic. Pozdro.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz