Wpis z mikrobloga

@katopa jakbym w wieku do 35 lat cokolwiek myślał o emeryturze, to bym chyba magika popełnił, bo co to za życie. Człowiek co dopiero szkołę skończył, a już mu w głowie sranie w pampersy za pieniądze z ZUS, to nie może być prawdziwe życie
  • Odpowiedz
@Defined: ja nie mowie, ze masz wszystko w zyciu robic juz z zalozeniem emerytury, ale warto sie tym tematem zainteresowac wczesniej. niekoniecznie musi to byc nawet emerytura od panstwa, edukacja finansowa w tym panstwie lezy, wiekszosc nawet obligacji sie boi.
  • Odpowiedz
@katopa miałem na myśli państwową emeryturę wypłacaną przez ZUS, myślenie o niej to głupota w tak młodym wieku. Myślenie o finansach ogólnie i tym z czego będę żył w przyszłości, to co innego według mnie
  • Odpowiedz
@Przegrywek123: ale to nie jest myślenie o emeryturze państwowej z ZUS, tylko ogólnie myślenie o finansach, inwestycjach i kapitale. To są odmienne rzeczy. Na B2B masz więcej kapitału, aby robić to co pokazałeś na skrinie. Na UoP płacisz na aktualnych emerytów, a przy obecnej demografii to się zesramy a nie piramidę utrzymamy
  • Odpowiedz
@xqwzyts: Bk2%, wakacje kredytowe, kredyty frankowe, 13 i 14 emerytura. Państwo nie porzuci wyborców i b2biarzy uratuje, zapominasz, że mieszkasz w Polsce
  • Odpowiedz
@katopa: raczej chodzi o to że osoby w wieku 20 lat przy obecnej demografi na emeryturę i tak nie mają co liczyć chyba ze sami sobie uzbierają i jakoś ochronią przed inflacją.

Oczywiście nie mówię o idiotach ale zwykla osoba gdyby mogła po prostu dostać te pieniądze do ręki i kupić za to np. papiery wartościowe to wyszła by na tym o wiele lepiej (może z wyjątkiem mundurowych z wcześniejszą
  • Odpowiedz
Pracownik nie może zrzec się prawa do urlopu wypoczynkowego ani zamienić go na inne świadczenia (np. wyższą pensję).

Urlop wypoczynkowy ma charakter ochronny, co oznacza, że jego celem jest umożliwienie pracownikowi regeneracji sił.

@ByczekRozplodowy: niewolnictwo na uop - straszna rzecz
  • Odpowiedz
@jamajskikanion: nie wiadomo czy sie demografia nie poprawi to raz. a dwa to i tak powinienes odkladac we wlasnym zakresie... sam prowadze ike i ikze + nie zrezygnowalem z ppk.

tez bym tak wolal zrobic jak piszesz, ale sytuacja jest jaka jest... w aktualnym krajobrazie anwet nieszczegolnie mam ochote na to b2b przechodzic ( ͡° ͜ʖ ͡°)

nie wykluczam ze w jakims okresie zycia bede funkcjonowal
  • Odpowiedz
@Defined: właśnie przez takich ludzi jest obowiązek emerytalny. Zawsze do emerytury jest daleko, zawsze można by coś innego zrobić z kasą, a potem ludzie gniją na ulicy i roznoszą choroby ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz