Wpis z mikrobloga

Wemos D1 pro - ten z miejscem na antenę zewnętrzną. W jaki sposób go "zmusić" do korzystania z anteny? Mam wrażenie, że bez anteny zasięg jest taki sam, czasem się poprawia ale na krótko. Zworka przelutowana (niektóre wemos'y z aliexpress już mają przestawioną). Ale może coś nadal robię źle? Może coś w #esphome bo wgrywam pod #homeassistant

#esp8266 #elektronika
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zworka przelutowana (niektóre wemos'y z aliexpress już mają przestawioną). Ale może coś nadal robię źle? Może coś w #esphome bo wgrywam pod #homeassistant

@Mikseth: no to tyle powinno wystarczyć. Może zła antena? Albo nawet i dobra, ale z kablem takiej długości, że tłumienie ma większe, niż zysk z anteny? Używałem w jakimś projekcie takiego Wemosa z zewnętrzną anteną, wemos był w metalowej puszce, antena poza nią
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: Probowałem od routera różnymi antenami + zewnętrzna taka trochę inna. Około 15 cm kabelek od wemosa do wejścia antenowego - i właśnie ten kabel mi się urwał więc muszę coś kupić - albo znów krótki i tą zewnętrzną na długim kablu albo jakieś 0,5m kabla i antenę taką jak router (teoretycznie to powinno działać bo odległość nie jest duża). Teraz bez anteny wemos 3/4 czasu jest nieaktywny ale czasem
  • Odpowiedz
Probowałem od routera różnymi antenami

@Mikseth: ale ze złączem pasującym do tego na wemosie? Czy lutowałeś sam?

Czytałem kiedyś też, że jak antena jest słaba to wemos korzysta z wewnętrznej

@Mikseth: prawdy w tym jest tyle, że zwykle te anteny są zrównoleglone i po prostu ta, która daje lepszy sygnał, ta "działa", tam nie ma żadnej mądrej elektroniki przełączającej wejścia w.cz., choćby z tego powodu, że takowa by
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: Nie lutowałem nic, kabelek od wemosa - wyjście antenowe jak w routerze
@WuBe
Miałem możliwość wrzucić peszel ze skrętką więc zamówiłem wt32 eth01 i zrobię bez wifi - odejdzie kombinowanie z anteną :D
  • Odpowiedz