Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim a jak z ubezpieczeniem na życie w kredycie jest? Bo od tego trochę zależy co robić. Czy oboje jesteście równorzędnymi kredytobiorcami czy któreś z Was jest tym które ma ubezpieczenie na życie które w razie śmierci ten osoby spłaca resztę kredytu? Poza tym to posiadanie wspólnej nieruchomości i beznadziejna rodzina drugiej strony mocno przemawia za tym by wziąć ślub i nie musieć się martwić spadkami. Co do testamentu to jak
  • Odpowiedz
@Adams_GA mało wiesz o kredytach. Kredytów się nie dziedziczy bo własność a kredyt to osobne byty. Często biorąc Kredyt Bank zmusza do wykupienia ubezpieczenia na życie by w razie śmierci kredytobiorcy pozostałość kredytu by spłacił ubezpieczyciel. Co do kredytów to może być tak że kto inny jest właścicielem mieszkania a ktoś zupełnie inny kredytobiorca. Może też być jeden kredytobiorca i 3 właścicieli mieszkania. Ogólnie bank chce mieć spłacony dług i chce
  • Odpowiedz
@mirko_anonim nie wiem ale pewnie by powiedział „po co jak nam dobrze?”. Smutne to, oby dorósł do tego. Ja bym mu suszył o to głowę bo mam wrażenie że ustępujesz na wielu płaszczyznach i jest zawsze po jego myśli
  • Odpowiedz
@Adams_GA będzie musiała dzielić mieszkanie z kimś kto będzie bardzo nieprzychylny jej (pisałam o własności udziału a nie mieszkania jako całości opce) a to co pisałam o straceniu całego mieszkania to był inny przykład tłumaczący jak działają kredyty a jak własność. Czytaj dokładniej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim ale co ty nie ma sensu? Imo to warto się zabezpieczyć żeby nie mieć żadnych problemów z dziedziczeniem, ale taniej od notariusza wychodzi ślub cywilny, całe 90zl w urzędzie zamiast 300zl u notariusza xD A przy okazji macie dostęp do wzajemnej dokumentacji medycznej i informacji medycznej.
  • Odpowiedz
@Kitku_Karola: no czytam dokładnie te twoje bzdury np. Cytuję „to mogą eksmitować dziewczynę i nikt jej nie zwróci hajsu który wpłaciła na to mieszkanie ani za remonty czy inne rzeczy”. Jak jej nikt nie zwróci jak jest współwłaścicielem mieszkania i ma udział? Będą musieli splacic jej udział. Drugie, na jakiej podstawie eksmituje się współwłaściciela? Wiesz na czym polega eksmisja? Na wyrzuceniu kogoś kto nie ma tytułu do lokalu. Ona ten
  • Odpowiedz
@Adams_GA to było w drugim komentarzu gdzie wcześniej opisałam inną sytuację gdzie opisałam co by było jakby on był właścicielem i kredytobiorca. Parę linijek nad tym co cytujesz to napisałam . Serio czytaj całość
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
odpowiedzialny-opiekun-13:

. Moi rodzice strasznie cisną, żebyśmy poszli do notariusza i spisali testament tak, żebym na wypadek jego śmierci dziedziczyła jego połowę mieszkania (i odwrotnie on moją). Boją się, że nie jestem bezpieczna, bo gdyby coś się nie daj Boże stało, to połowa domu należałaby do teściowej, a spłacać musiałabym nadal tylko ja. Teściowa na pewno by mi grzecznie nie oddała "swojej" połowy. Czy zaczęcie tak trudnego tematu z partnerem
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: myślę,że to jest ok, zabezpiecza to i ciebie i partnera, przecież on tak samo w razie twojej śmierci dziedziczy. A jakby coś się stało to z jego matką będziesz miała problem.
  • Odpowiedz