Wpis z mikrobloga

Chcę kupić sobie #nas od Synology, konkretnie DS923+. Mam już dysk ssd wd red. Nas będzie go widział, czy faktycznie jest tak, że tylko te od synology są wykrywane?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@MrAndy: w takim razie chyba poczekam. Na reddicie panuje spore rozczarowanie polityką firmy ( ͡º ͜ʖ͡º) Jest jakaś alternatywa dla tego DS923+? Moje wymagania to 4 zatoki, miejsce na ssd, ogarnięty soft. Teraz siedzę na truenas, ale odechciało mi się przy nim grzebać
  • Odpowiedz
@rosomak94: Ja mam 918+ z 8GB RAM, 2,5Gbps LAN i od paru lat po prostu działa tak jak sobie go skonfigurowałem. Ale żebyś mnie źle nie zrozumiał, 923+ to bardzo dobry sprzęt tyle, że zakładając 10 letni support masz już na starcie 2 lata mniej.
  • Odpowiedz
  • 0
@widofmaker w obecnym nas - samoróbce mam już 2x 4tb + 1x ssd. Kończy mi się powoli miejsce i chciałbym mieć możliwość rozbudowy. W DS923+ są 2xrj45 x1gb+ miejsce na kartę 10gbit. Jest możliwość połączenia nas do switcha, za pomocą dwóch przewodów na raz, co zwiększa prędkość. Dodatkowej karty raczej wolałbym nie kupować.
Przy okazji zakupu nowego nasa chciałem kupić też drugi dysk ssd żeby zrobić prawilnego raida. Obecnie na na
  • Odpowiedz
(1) Zeby zbudowac raid potrzeba ci odpowiedniej ilosci dyskow, jezeli na 2 konczy ci sie miejsce to zakladam (majac 4 kieszenie) ze bedziesz budowal Raid4/5/6. W tym wypadku zeby zrobic RAID minimalnie musisz miec dodatkowe 2-3 dyski SSD (z racji tego ze jeden SSD juz masz). No chyba ze jedziesz w SHR a to juz zupelnie inna bajka, ale widze ze masz 2 dyski na TrueNAS wiec to pewnie mirror pool wiec
  • Odpowiedz
  • 0
@widofmaker: chcę zrobić osobne pule - zdjęcia, filmy i wszystko co nie wymaga szybkiego odczytu na HDD na jednym raidzie (jaki to jeszcze się muszę zastanowić, puki nie kupię dysków to zostanie mirror). Na SSD rzeczy z szybkim dostępem. Tutaj będzie mirror. Więcej nie potrzebuję w domu. DS923+ ma 4 zatoki 3,5/2,5 cala + 2 sloty nvme.. Dyski jakie mam na już to 2x 3,5 WD RED + 1x nvme
  • Odpowiedz
@rosomak94: teraz pytanie z czystej ciekawosci, dlaczego chcesz placic ~2k (nie wiem po ile chodza w PL + ile wynosi w tym momencie przelicznik walutowy) tylko po to zeby zrobic mirrora? Toz to sie wszystko mija z celem. To nawet bez TrueNASa da sie zalatwic jednolinijkowym skryptem. Ale co kto lubi. Masz pieniadze do wydania to smialo.
  • Odpowiedz