Wpis z mikrobloga

Czy jak płyta główna A520M-A ma tylko takie 4 pinowe złącze do zasilania procka to to wystarczy do Ryzena 5600? Pytam bo teoretycznie powinno wystarczyć ale jakiś czas temu na mojej płycie h610 z i3-12100f który ma tylko 58 TDP i 88W boost, jak podpiąlem tylko to jedno 4 pinowe złącze to wystarczało do użytkowania komputera w windowsie ale jak grałem w CS2 to miałem takie freezy/zwiechy całego kompa na chwilę co całkowicie ustało odrazu jak podpiąlem zasilanie pod całe 8 pinów
#pcmasterrace #komputery #pytanie #pc
well_being - Czy jak płyta główna A520M-A ma tylko takie 4 pinowe złącze do zasilania...

źródło: tttttttyyyyyyyy

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

4 pin wystarczą

@well_being: Wg Molexa jeden pin tego złącza na 4-pinowej wtyczce może dostarczać prąd max. 8A jak zaciśnięte ma przewody 16AWG
Jest to opisane w karcie katalogowej na stronie 8: https://www.molex.com/content/dam/molex/molex-dot-com/products/automated/en-us/productspecificationpdf/555/5556/PS-5556-001-001.pdf?inline
Jak typowy kabel ATX jest wykonany z przewodów 20AWG, to jeden pin cechuje się na 6A (dla mosiądzu). Przy 12VDC daje to moc 72W na parze 12VDC+GND, więc taka 4 pinowa wtyczka wg. karty Molexa przy tych
  • Odpowiedz
@well_being: można przyjąć że skoro płyta ma gniazdko to raczej pociągnie, nic przecież na to nie poradzisz, wszystko w rękach producenta płyty, jak ją zrobił itp, na słabszych płytach z reguły rzadziej boostuje niż na lepszych itp
  • Odpowiedz