Wpis z mikrobloga

Graphic::Graphic(SDL_Surface *screen,

int
```**```
width,
```**```
int
```**```
height): copyScreen(screen){
``````
copyScreen = SDL_SetVideoMode( width, height, 32, SDL_HWSURFACE );
``````
}

#programowanie #cplusplus

Co to za konstruktor i jak to rozumieć? Wybaczcie, pewnie to podstawy ale jeszcze do tego nie doszedłem.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Analityk: konstruktor jest specjalnym podprogramem, który jest wywoływany od razu po zarezerwowaniu pamięci dla składników klas. Jest specjalny i nic nie zrwaca. Może być przeładowywany i deklarowany w różnym stopniu hermetyzacji.

co do treści, to nie rozumiem pewnej rzeczy. Dlaczego po inicjalizacji w liście inicjalizowania pojawia się potem przypisanie :s
  • Odpowiedz
@Analityk: Jak to rozumieć, tłumaczę ale dawno nie programowałem w SDL:

Graphic::Graphic(SDL_Surface *screen, intwidth, intheight) - Inicjalizacja pola na którym będziesz rysował może być większe niż rozdzielczość wyświetlacza, to co tam się rysuje jest wyświetlane dzięki:

copyScreen(screen){copyScreen = SDLSetVideoMode( width, height, 32,
  • Odpowiedz
@Analityk:@japer: @deekox: @KrzaQ2:

Trochę pokićkane mam w kodzie wiem. A z tym nadpisywaniem to zapomniałem usunąć bo kiedyś uruchamiałem SDLSetVideoMode w Silniku i tak już został a że po zmianie tego nie usunąłem to powstał taki bubel;
  • Odpowiedz
@bartoneczek: To zaproponuj jakieś rozwiązanie. Po to wrzucam kod by ludzie mogli uczestniczyć w jego tworzeniu ale nie na zasadzie "coś tam masz źle" tylko pokazali, wytłumaczyli jak poprawić, co się nie powinno robić itp.
  • Odpowiedz