Wpis z mikrobloga

Cześć,
to jest płytka urządzenia które jest zaprogramowane tak, że działa od włączenia tylko 7 dni a potem jest bezużyteczne. Czy istnieje możliwość zresetowania tego urządzenia tak żeby ponownie uruchomiło się na 7 dni? Widzicie gdzieś tutaj przycisk reset, albo jakąś mini bateryjkę która pomaga zapamiętać stan urządzenia, albo coś co trzeba zewrzeć żeby się zresetowało?

Jest to płytka od urządzenia do podciśnieniowej terapii ran. Byłem przekonany że mogę sobie wymienić plastry które przykleja się na ranę, wymienić baterię i włączyć ponownie urządzenie. Niestety jest ono jednorazowe.

#raspberrypi #elektronika

Dawidowww - Cześć,
to jest płytka urządzenia które jest zaprogramowane tak, że działa...

źródło: 9fad6d19-0de0-48f5-9338-a39bb736da25

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przecież program można zresetować odcięciem zasilania, nie?

@To_ja_moze_pozamiatam: samo działanie programu tak, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby stan licznika został zapisany w pamięci wewnętrznej flash procka na którym program działa i po ponownym uruchomieniu sobie weźmie ten licznik, zamiast zliczać od zera
  • Odpowiedz
@Dawidowww: Raczej nie uda ci się uruchomić go ponownie. Takie urządzenia są jednorazowe nie bez powodu. Podobnie ma się sprawa z rejestratorami temperatury, które dołącza się do przesyłek. Po włączeniu działają dotąd aż nie wciśnie się przycisku stop i tyle. Nie da się ich zresetować ani zmienić zarejestrowanych danych. Jeśli masz urządzenie o którym piszesz do wyrzucenia, z chęcią przygarnę, z czystej ciekawości.
  • Odpowiedz
ktoś napisał program i w nim zawarł odpowiedni kod z zegarem czyli zacznij odliczać 7 dni od pierwszego załączenia po czym zablokuj urządzenie

Odpowiedz

@rybeczka: No tak tak ale gdzie jest aktualna wartość zapisywana. Mirki dalej już wyjaśniły, że w nieulotnej pamięci generalnie.
@MickM @Rujtan Zapomniałem, że oprócz zewnętrznych pamięci mikroprocki mają jeszcze jakąś nieulotną ale w życiu by mi nie przyszło nazywać ją "w programie" no ale
  • Odpowiedz
@rybeczka: @Kryspin013 Zaciekawiło mnie co rozumiecie przez "w programie" ? Przecież program można zresetować odcięciem zasilania, nie? Musi chyba być ta czy inna pamięć zewnętrzna która zapamięta licznik.

Pomijamy oczywiście jakieś łączenie się z serwerem i sprawdzanie daty i jakieś takie wynalazki.

@To_ja_moze_pozamiatam: Normalnie, możesz mieć pamięć z całym prgoramem i danymi w zewnętrznym epromie lub nawet w wbudowanej pamięci w mikrokontrolerze. Wszystko w jednej kości. Czasy
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: Jutro rano podeślę drugą stronę płytki.

Urządzenie robi podciśnienie pod specjalnym plastrem przyklejonym do rany. Chce wymienić sam plaster i podłączyć od nowa to samo urządzenie. W moim przypadku wężyki, które odpompowują tlen są czyściutkie (wężyki też wymienię, wyglądają jak kaniule tlenowe). Myślę, że mogę ponownie użyć samą pompkę.
  • Odpowiedz
  • 0
@GodlessMike:
Chce wymienić plaster na nowy oryginalny i wężyki które od niego idą. W moim przypadku te wężyki są czyste. Wydaje mi się, że mogę bezpiecznie użyć samej pompki ponownie.
  • Odpowiedz