Aktywne Wpisy

#eurowizja
Generalnie daleki jestem od wszelkiego rodzaju teorii spiskowych, ale akurat w tym przypadku naprawdę ciężko uwierzyć, że wyniki głosowania na Izraela nie są zmanipulowane. Jako państwo są powszechnie znienawidzeni przez temat Palestyny, a tu nagle taka masowa fascynacja ich piosenką. Na moje mamy do czynienia z jakąś konkretną akcją służb
Generalnie daleki jestem od wszelkiego rodzaju teorii spiskowych, ale akurat w tym przypadku naprawdę ciężko uwierzyć, że wyniki głosowania na Izraela nie są zmanipulowane. Jako państwo są powszechnie znienawidzeni przez temat Palestyny, a tu nagle taka masowa fascynacja ich piosenką. Na moje mamy do czynienia z jakąś konkretną akcją służb

MechanicznyTurek +43
#eurowizja
Dla tych co nie wiedzą i pytają jakim prawem Izrael jest na Eurowizji - stety niestety Izrael ma pełne prawo uczestniczyć w Eurowizji ze względu na zasady konkursu.
Eurowizja wbrew nazwie nie jest festiwalem piosenki europejskiej, a festiwalem piosenek krajów należących do EBU - a Izrael jest pełnoprawnym członkiem EBU. Z tego samego powodu Białoruś i Rosja nie mogą już brać udziału - nie przez "europejski bojkot", po prostu
Dla tych co nie wiedzą i pytają jakim prawem Izrael jest na Eurowizji - stety niestety Izrael ma pełne prawo uczestniczyć w Eurowizji ze względu na zasady konkursu.
Eurowizja wbrew nazwie nie jest festiwalem piosenki europejskiej, a festiwalem piosenek krajów należących do EBU - a Izrael jest pełnoprawnym członkiem EBU. Z tego samego powodu Białoruś i Rosja nie mogą już brać udziału - nie przez "europejski bojkot", po prostu

Z racji tego, że pracuję już 7 lat jako programista Java opowiem Wam jak zazwyczaj przebiega proces kocenia nowego programisty na projekcie. Świeży programista, który dopiero co dołączył do projektu zazwyczaj jeszcze nie zna praktyk dotyczących jak się pracuje w nowym miejscu pracy. Zazwyczaj także, z racji tego, że jest na okresie próbnym, początkowym etapie pracy stara się.
Przed przyjściem nowego programisty do projektu zazwyczaj zdzwaniam się z moim managerem liniowym w kwestii wdrożenia go, omówienia kwestii podziału pracy. Na końcu także dajemy sobie znać, poruszamy temat, że będzie kocenie. W sumie to przypominamy sobie o tym po prostu.
Pierwsze kocenie nowego zawodnika w mojej firmie odbywa się podczas Scrum Pokera, gdzie jesteśmy obecni całym naszym zespołem. Na tej to także sesji nasz Manager wyciąga zadania z backlogu i prosi nas o wyceny. Zazwyczaj wyciąga zadania dość obszerne, wymagające sporej wiedzy, nieraz nawet takie, które pasuje rozbić na pomniejsze taski. Tego jednak specjalnie nie robimy.
Następnie prosi nas o zajęcie stanowisk i odsłonienie swoich kart. Świeżo dołączony pracownik jeszcze nie wie, że właśnie w tym momencie rozpoczyna się właściwy proces kocenia. Gdy jego karta z 8 Story Pointami dość mocno kontrastuje z moimi 3 Story Pointami, mój Manager błyskawicznie zadaje mu pytanie. - Kamilu, skąd taka wysoka wycena? - pyta niezwłocznie. Kamil, świadom tego, że jest nowy, ale także tego, że każdy jego ruch na początku jest obserwowany odpowiada nieśmiałym głosem. - Yyyyyy, bo jeszcze nie znam tego tematu, ale niech będzie 3 Story Pointy - W tym samym czasie Manager spogląda na mnie i widzę że kąciki jego ust lekko zaczynają się unosić do góry. To znak, że kocenie przebiega w poprawny sposób. Prawie każde zadanie wyceniam maksymalnie agresywnie, zostawiając po drodze parę zadań wycenionych wysoko, by jednak dać trochę przestrzeni Kamilowi.
Kiedy mamy już wstępne zadania wycenione Manager robi Sprint Planning - jest to drugi krok kocenia. Podczas Sprint planningu Manager ochoczo wrzuca zadań pod sam korek, a nawet więcej. Robi to świadomie.
Pod sam koniec mówi radosnym głosem - No i mamy ułożony Sprint na kolejne 2 tygodnie, czyli 10 dni. Co o tym myślisz Jacku? - pyta. - Dla mnie super, jest jak najbardziej w porządku - odpowiadam uśmiechając się, jednocześnie wymieniając z Managerem spojrzenia czujemy, że zaraz przejdziemy powoli do Kamila. - A Ty Kamilu? Co o tym myślisz? - pyta Manager. - Powinno być okej - odpowiada Kamil, choć w powietrzu można wyczuć niepewność.
Na zakończenie planowania Manager powtarza - Tylko pamiętajcie, że ten Sprint jest kluczowy. To co bierzemy na Sprint zobowiązujemy się dowieźć. Musimy być przewidywalni. - Na koniec spogląda na mnie i znów widzę, jak kąciki ust podnoszą mu się do góry. Odpowiadam mu - Postarajmy się zrobić co w naszej mocy. Kamil rozłącza się ze spotkaniu mówiąc krótkie - To narazie.
Wracamy do pracy.
Kolejnego dnia gdy rozmawiam z Managerem na MS Teams pyta się - I jak Jacek? Myślisz, że wziął do do siebie?. Odpowiadam mu - Myślę, że tak, jest dopiero Regularem, 4 lata doświadczenia, wynajmuje mieszkanie w Krakowie, młoda krew. Będzie chciał dobrze wypaść.
Manager odpowiada mi - Świetnie. Obserwuj go proszę, miejmy nadzieję, że już w tym Sprincie zacznie robić darmowe nadgodziny jak nie zacznie się wyrabiać. - szczerzy zęby. - No chyba że trafiliśmy na geniusza?. Odpowiadam mu - Zobaczymy, haha.
Rozłączamy się w dobrym humorze.
Pozdrawiam,
Jacek
#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #devops #agh #studbaza
źródło: Zrzut ekranu 2024-12-27 182634
Pobierz@eulenspiegel: w najbardziej patologicznych firmach to pracownik szacuje ile zajmie zadanie, a nie przełożony. Czasem nawet jak ten drugi za to odpowiada to też zapomina o liczeniu zapasu czasu na poślizg w razie W, a potem zachodzą awantury i groźby wypowiedzeniem, bo zatrudnienie pracownika jest nierentowne. Ten proces nie jest ekskluzywny dla branży IT, ale w niej