Wpis z mikrobloga

#majsterkowanie #mikrokoksy #mechanika Wytargałem z garażu starą, dawno nieużywaną bieżnię po poprzednim właścicielu mieszkania. Jak zacząłem na niej biegać po wyczyszczeniu i nasmarowaniu, to się okazało że najpierw pod moim obciążeniem (90 kg) się przy każdym kroku jakby zacinała, a potem to już taśma kompletnie się zatrzymała jak na niej stałem. Bez obciążenia jechała normalnie.

Po zdjęciu pokrywy sprawdziłem, że silnik jest zdecydowanie za gorący, a pas klinowy wręcz zaczął się dymić.

Pytanie - ma ktoś pomysł co może być przyczyną i czy da się to naprawić w jakiś rozsądnych pieniądzach? Coś wyregulować, coś jest niedokręcone?

Przyda się każda rada, bo w innym wypadku będę musiał dozbierać na nową bieżnię ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wegrzynski: jeśli jak stoisz silnik się obraca, a bieżnia stoi to należy naciągnąć pas bieżni - robi się to odsuwając rolkę na której pas zawraca.

Jak silnik stoi i tylko się grzeje to trzeba sprawdzić co stawia opór
  • Odpowiedz
  • 0
jeśli jak stoisz silnik się obraca, a bieżnia stoi to należy naciągnąć pas bieżni - robi się to odsuwając rolkę na której pas zawraca.

Jak silnik stoi i tylko się grzeje to trzeba sprawdzić co stawia opór

@hellfirehe: Dzięki za inspirację, przyjrzałem się dokładniej i faktycznie tam jest nawet specjalna śruba do naciągania paska klinowego. Niestety, po maksymalnym naciągnięciu pasek dalej się ślizga po wale.

Wnioskuję że trzeba go wymienić,
  • Odpowiedz
@hellfirehe: Dzięki za inspirację, przyjrzałem się dokładniej i faktycznie tam jest nawet specjalna śruba do naciągania paska klinowego. Niestety, po maksymalnym naciągnięciu pasek dalej się ślizga po wale.

Wnioskuję że trzeba go wymienić, bo być może się już zbyt mocno rozciągnął.

@Wegrzynski: O jakim pasie mowa? O pasie samej bieżni,
  • Odpowiedz
  • 0
@jl23: Dzięki za odpowiedź, widzę że znasz się na rzeczy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pozdrawiam jako automatyk ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

O jakim pasie mowa? O pasie samej bieżni, czy o napędzie?
  • Odpowiedz