Wpis z mikrobloga

Na ile poważne jest to co się dzieje w Javascripcie? Vue.js niech będzie tego najlepszym przykładem. Stworzenie bardzo fajnej biblioteki do dynamicznego renderowania HTML, wielokrotnie szybszej od takich rozwiązań jak Knockout.js, bardzo przyjemnej dla programisty, bo przynajmniej nie trzeba się bawić w żadne właściwości observable i sprawdzać co jest czym, z niskim progiem wejścia itd. Byłoby pięknie ale

1. Vue 2.7 to bardzo fajna sprawa ale jak wiadomo porzucono już jego wsparcie na rzecz całkowicie niekompatybilnej i nowej struktury v.3x, choć teraz wsparciem 2x zajmują się jacyś koderzy, oczywiście nie za darmo.
2 Zachęcanie do migracji wielu projektów z 2.x na 3.x, co się wiąże nie tylko z dużą ilością pracy i kosztami ale i z tego co czytam na Reddit przykrymi doświadczeniami programistów, bo v2 nie jest wspierana i 3x jest o wiele lepsza ale migracja nie jest trywialnym zadaniem
3. Bardzo słaba dokumentacja 3.x, dobrze że jest jeszcze na stronie dokumentacja 2.7, co akurat uważam za dobrą dokumentację ale:
- wszystkie tutoriale już migrują do 3x
- wszystkie samouczki i tutoriale oraz dokumentacje są już pod node.js
- próżno szukać dobrych przykładów i dokumentacji dla stron generowanych przez php, gdzie jest tylko ożywianie strony przez bibliotekę javascript.

To ma być biblioteka do poważnych projektów? Dwa komercyjne portale napisałem w PHP i Vue 2.7.14 i teraz co mam migrować do 3.5 bo 2.7 to już EOL? Pewnie za parę lat wypuszczą kolejną majorową wersję biblioteki całkowicie niekompatybilną i projekty na 3.x trzeba będzie migrować od nowa... Mega zajebisty sposób na biznes dla twórców bibliotek i wielu firm zajmujących się migracją, które jak widzę już powstają.

#programista15k #programowanie #javascript
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@daro1: No tak to działa w całym it, na front w szczególności bo front jest zdecydowanie bardziej uzależniony od środowiska klienta. Opcje zawsze masz dwie w takich projektach przy nowych wersjach bo technologie się zmieniają i pewne rozwiązania już nie będą działać albo będą za wolne. Ja to zdecydowanie bardziej wolę wydanie nowej wersji niż wieczne łatanie starej.
  • Odpowiedz
@daro1: To co się dzieje w ekosystemie JS-a już od dawna jest niepoważne. Ja od zawsze korzystałem z Angulara. Fakt że w porównaniu do Vue Angular jest przerośniętym klocem ale za to nie miałem większych problemów o ile się wersje aktualizowało na bieżąco.
  • Odpowiedz
@daro1: i to jest zawsze najzabawniejsze ze z jednej strony srodowisku frontu to takie gowno... a z drugiej strony front jest zawsze najgorzej napisany, wiec i nanoszenie wszelkich zmian to meczarnia xD
  • Odpowiedz
  • 0
@damienbudzik: Osobno, backend jest w PHP, frontend oparty na Vue. Raczej proste projekty więc i migracja nie będzie problemem. Pytanie tylko co tak na prawdę przez to zyskam w przyszłości?
  • Odpowiedz
próżno szukać dobrych przykładów i dokumentacji dla stron generowanych przez php, gdzie jest tylko ożywianie strony przez bibliotekę javascript.

@daro1: co? Przecież w PHP wystawiasz jedynie API do frontu. Z czym tu masz problem?

A JavaScript sam w sobie jest super i bije na głowę PHP oraz Javę. Nie bez powodu na przykład Discord jest napisany w JS (a raczej TS)
  • Odpowiedz
  • 0
@GeDox: To spróbuj znaleźć przykłady użycia frameworka w tego typu aplikacji z backendem w PHP z wygenerowanym przez PHP kodem HTML, kiedy to wszystko już jest pod node.js. Widzę że te nowoczesne aplikacje webowe na tych frameworkach to już całkiem inne podejście. Domyślam się że Vue 3 już raczej nie jest pod aplikacje z backendem w PHP. Nie o API z wynikiem JSON mi chodzi tylko o standardowe generowanie HTML
  • Odpowiedz
  • 0
@GeDox: Tak ale w dokumentacji Vue 3 to jest tak beznadziejnie wyjaśnione że jak nie siedzisz w tym od lat to nie będziesz tego ogarniał. O ile Vue 2.7 jest w miarę dobrze udokumentowany to już 3.x to jakaś żenada. Zastanawiam się właśnie czy migrować dwa projekty nie będące typowymi SPA na node tylko właśnie tworzone w PHP i tam generowany jest HTML, czy tak to zostawić na 2.7 bo
  • Odpowiedz
@daro1: dam ci zlota rade, nie zawsze musisz miec najnowsa wersje na swiecie xd stary projekt zostaw na 2.x jestli wycena jest za duza nowy zacznij z 3.x - gdzie problem?
  • Odpowiedz